söndag 13 januari 2013

Om alkohol, nykterhet och alienering



Överläppen ser ut som en näbb av levrat blod. Vidrör jag framtänderna med tungan gör det så ont att jag nästan svimmar. Klockan visar att jag vaknat tjugo minuter efter att tåget till Malmö, som jag köpt biljett till, avgått. Jag försöker komma på vad som hände kvällen innan. Det jag minns är inte vackert. Ganska snabbt förstår jag att en stor del av kvällen är en brutal minneslucka. Självkänslan är sönderstampad, pulvriserad och bortblåst. Allt eventuellt anseende likaså.

Det är den andra december 2011 och jag har precis vaknat efter kvällen som i skrivande stund är den senaste gången jag drack alkohol. Sista gången? Det vet jag inte. Jag ser i alla fall inte mig själv återuppta drickandet inom en snar framtid.

Folk har sagt åt mig att jag överreagerar, att alla råkar ut för någon överdriven fylla ibland och att det inte är en godkänd anledning till att sluta dricka. Vadå godkänd anledning till att sluta dricka? Men visst, hade nämnda historia varit första gången något av den karaktären inträffade, då hade jag antagligen fortsatt dricka oförtrutet. Men det var bara droppen som fick bägaren att rinna över. Det var då jag insåg att jag vari full färd med att ta livet av mig. Jag saknade förmågan att någonsin kunna dricka rimliga mängder.

Att ge upp drickandet var inget jag beslutade där och då, två minuter efter att jag vaknade. Det bara blev så, mer eller mindre. Minns tydligt hur det började. Jag var på Lisebergshallen med min far för att se Motörhead. Vi hade precis avverkat merchbåset när farsan sa:
– Jag ska köpa en öl. Vill du ha en?
Jag funderade i två sekunder. Kom fram till att ”Nej, med tanke på förra helgen så hoppar jag drickandet den här veckan”.
– Nej, tack. Men jag kan ta en cola, svarade jag.

Exakt när jag tog nästa beslut minns jag inte. Men jag fortsatte att vara nykter. Först 2011 ut. Sedan skulle jag klara mig förbi Close-Up Båten i mars. Därefter tills jag fyllde tjugoett i maj. Och efter det... ja, det har fortsatt, helt enkelt. Minns förra nyårsafton, när 2011 blev 2012, när gamla kompisar envisades med att jag skulle ta en shot av det eller det där. När jag sa att jag tar en paus från drickandet stirrade de på mig som om jag hade glömt ta på mig byxorna eller något.

Det är en vanlig reaktion när jag säger att jag inte dricker. Folk tittar på en som om man precis sagt ”Jag gillar att våldta småbarn”. Och det tragiska är att en del verkar tycka att nykterhet är precis lika illa som att våldta småbarn.

Jag vet att du tänker ”Jösses, det är väl klart att man får vara nykter om man vill, what’s the big deal?”. Men jag vet också att du reagerar med att fråga ”Varför?” om någon säger till dig att denne är nykter. I sig är det en ganska oskyldig fråga, visst. Men tänk så här: om någon säger till dig ”Jag röker inte”, frågar du då varför? Nej, det gör du antagligen inte. Det är ingen som ifrågasätter att en person inte röker. Men nästan alla ifrågasätter att en person inte dricker.

Varför? Vad är skillnaden?

Cigarretter är gift i en pappersrulle som du tänder eld på och drar in i kroppen. Alkohol är ett gift som du häller i ett glas, spär ut med någon diabetesframkallande vätska och häller i dig. Ser du kopplingen mellan de två? Det finns en ganska stor likhet. En central, viktig, rentav avgörande sådan.

Jag propagerar inte för nykterhet. Vill du dricka alkohol, så ska du självklart göra det. Det enda jag önskar är att folk börjar tänka en aning mer kring alkohol. Jag är alldeles för dålig för att kunna formulera exakt vad jag menar, så jag citerar Yersinia-sångaren Mattis Erngren i stället. Följande är taget från en intervju vi gjorde över telefon (händelsevis bara ett par dagar efter min sista fylleincident) men som av utrymmesskäl inte hamnade i artikeln i Close-Up #138:
– Många som växer upp i dag [...] de tror man måste dricka för att alla dricker. Att det är en del av vår svenska kultur att dricka öl. Jag vill bara visa att ”hörrni, ni behöver inte. Om ni vill dricka så får ni absolut göra det. Ha kul, liksom. Men bara så ni vet – ni behöver inte”.

Min gissning är att runt nittionio procent av alla människor som dricker alkohol aldrig någonsin funderat på att inte göra det. Det är på något sätt sorgligt att folk slussas in i en destruktiv kultur som leder till fler tragedier än annat.

Så var det för mig också. Jag hade aldrig haft en tanke på att inte dricka förrän efter den där kvällen. Jag kan tycka att jag själv är ganska tragisk. Det krävdes att jag nästan tog livet av mig innan jag började tänka en extra gång kring ett gift som jag stoppade i mig varje vecka.

Men, så, till slut valde jag att inte fortsätta med det. Och vad har det resulterat i? Att folk har problem med en. De enda som gett mig något som helst stöd i nykterheten är mina föräldrar. Ett fåtal snubbar jag känner som också är nyktra har gett mig en ”Jag är inte ensam”-känsla. I övrigt? Total oförståelse från omgivningen.

Det ständiga, falska berömmet i stil med ”Oj, har du varit nykter så länge? Bra jobbat!” tar jag inte som något slags stöd eller ens en klapp på axeln. Minns du när man var liten och tävlade med sin kompis om vem som kunde hålla andan längst? Minns du det där roade flinet man släppte ur sig när kompisen vann över en med några sekunder? Exakt så låter alla ”Bra jobbat!” i mina öron. Som en registrering av ett meningslöst rekordförsök.

Varje gång någon frågar mig ”Är du fortfarande nykter?” vill jag dra fram ett samurajsvärd, sticka det i magen och begå harakiri. Varje gång någon frågar mig ”När ska du börja dricka igen?” vill jag göra något ännu mer plågsamt. Att ständigt få dessa frågor säger att jag har gjort ett val som inte är accepterat. Som folk inte tycker är okej.

Å andra sidan är nykterhet tydligen det största långfinger jag någonsin kunnat uppbåda. Vilket är ytterligare en tragisk detalj att folk blir provocerade av att jag valde att inte ta en genväg till livets slut. Jag blir ledsen när jag tänker på det.

måndag 7 januari 2013

"For I have sinned" - "As a true king"

Innan jag fortsätter sammanfatta 2012 (yes, det kommer mer sådant inom kort) är det på plats att prata lite om Gothenburg Sound Festival, som gick av stapeln i helgen.

Göteborgs metalscen hyllas i tid och otid, men mestadels av sydamerikanska snubbar som skriver Facebook-inlägg i caps lock-läge på At The Gates-sidan. Att arrangera en två dagar lång festival där gamla kultband reser sig från de döda, där halvgamla band erbjuder något exklusivt för festivalen och där gamla musiker ställer sig på scen med nya band - det är en lysande idé.

Kultbanden som återvänder från andra sidan är förstås Ceremonial Oath och Gardenian. Två olika epoker inom Göteborgsmetal, två olika sorters dödsmetall, men lika bra. Ceremonial Oath är skitiga, elaka, sataniska, diaboliska, råa och ändamålsenligt otighta. De uppochnedvända korsen på scen och att Oscar Dronjak growlar låttitlarna som presentation är pricken över i:et. Gardenian är stenhårda, tighta som as och påminner mer om en bulldozer än ett regelrätt band. I låtar som "As a true king" och "Soulburner" kan man inte annat än stå med hakan vid knäna. Det låter som om bandet inte alls lade ned efter "Sindustries" (2001), utan fortsatt och giggat oavbrutet sedan dess.

De halvgamla banden som erbjuder något speciellt helgen i ära är Engel och Nightrage. Engel har en ny sångare i bandet, vars namn inte utannonserats i förväg. Först när han studsar på scen inför första versen i "Cash king" står det klart vem det är - Mikael Sehlin i Degradead. En duktig sångare, utan tvekan. Men han kan inte på långa vägar matcha avhoppade Mangan Klavborns personlighet, varken i skrik eller rensång. Antiklimax, skulle jag klassificera spelningen som. Nightrage, då. Ordinarie sångaren Antony Hämäläinen har förhinder kvällen i ära, vilket innebär att Tompa Lindberg tillfälligt återvänder och gastar låtar från "Sweet vengeance" och "Descent into chaos", grekernas två första plattor där Tompa ingick i sättningen. Om det är lika tufft i verkligheten som på papper? Ja, nästan åtminstone.

Gamla musiker, nya band? Resistance! Jesper Strömblad, Marco Aro och Glenn Ljungström heter blickfången i denna dunderbrutala kvintett som manglar den mest kompromisslösa mixen av Hatebreed och tidiga Chimaira vi någonsin kommer höra. "Coup de grace" är så hård att jag förgås. Tveklöst bästa spelningen på hela festivalen. Ett annat nytt band med gamla musiker är Death Destruction som gör första Göteborgsspelningen med nye sångaren Tony Jelencovich. Han uppträder förvånansvärt nervöst och osäkert, vilket i kombination med bandets ovana att sätta ihop onyanserade riffhögar snarare än låtar innebär en högst tveksam spelning. Fast nya låten "Set the sail" är faktiskt en låt. En riktigt bra sådan, till och med.

Mer? Minora och Deals Death tillhör det yngre gardet under festivalen. Minora gör en storslagen insats som oavbrutet petar på mitt hjärta. Deals Death, däremot, är mest en studie i medelmåttighet. Och för mycket backtracks. Snowy Shaw gör en hejdlöst usel spelning där han utsätter oss för direkt kränkande dåliga versioner av låtar från sina tidigare arbetsgivare. Snubben kan inte sjunga och lägger för mycket tid mellan låtarna på trist skitsnack som han antagligen inbillar sig är pur underhållning. Det är det inte. Dream Evil avslutar festivalen på lördagskvällen och gör en ganska kass insats. Sångaren Niklas Isfeldt prickar sällan rätt toner, uppträder ganska oengagerat och lägger mer energi på att tugga tuggummi. Ändå älskar jag det. Jag var tretton när jag föll för bandet och det här är första gången jag ser dem live. Det här är min nostalgi.

Utöver tuffa och inte så tuffa spelningar bjuder festivalen på en trevlig utställning på Stora Teatern, och dito talkshow där Mattias Lindeblad intervjuar Oscar Dronjak, Mikael Stanne, Tompa Lindberg och Fredrik Nordström. Det är obeskrivligt mäktigt att stirra på ett flertal av Kristian Wåhlins originaltavlor. "Blood on ice". "Massive killing capacity". "The gallery". "Storm of the light's bane". "Slaughter of the soul", för i helvete.

Om Gothenburg Sound Festival är en framgång? Både ja och nej. Ja, för att innehållet med några undantag är superbt. Nej, för att publikantalet är pinsamt. Jag har inte tagit reda på någon exakt siffra, men det har snackats om femhundra pers på fredagen, och något dussin till på lördagen. I en så stor lokal som Trädgår'n blir det lätt ödsligt.

However, jag skriver redan nu in Gothenburg Sound Festival 2014 i min kalender

Jag tänker bjussa på lite setlistor, från samtliga spelningar utom Deals Death. Den finns att tillgå på Setlist.fm, men eftersom den inte är förevigad av mig får den inget utrymme på denna sida. Resterande nio låtlistor har däremot antecknats av yours truly. Efter Snowy Shaws låttitlar anges vilket band som gjort låten i original.

Death Destruction:
The shredding march
Mark my words
Fuck yeah
Crank it up
Set the sail (ny låt)
Hellfire

Snowy Shaw:
Whether with or without (Illwill)
Singh hai (Illwill)
The book of heavy metal (Dream Evil)
Come to the sabbath (Mercyful Fate)
The candle (King Diamond)
Typhon (Therion)
Blacksmith & Co (Notre Dame)
Man or mouse (Dream Evil)
Bouffoon bloody bouffoon (Notre Dame)
Munsters! (Notre Dame)

Ceremonial Oath:
Prologue: Sworn to avenge (intro)
The invocator
For I have sinned - the praise
Enthroned
Only evil prevails
Thunderworld
Lords of twilight
Ceremonial Oath
The lost name of god
The book of truth
Hellbound
Submit to death (Grotesque-cover, med Tompa Lindberg på sång)

Engel:
Cash king
Scythe
Frontline
Casket closing
Threnody
Question your place
One good thing
Numb
Trial and error
Elbows and knives
Down to nothing
Propaganda
Sense the fire
Until eternity ends
In splendour

Minora:
Mountain
Disconnected
The 4th drive
Into the ocean (ny låt)
Through the storm (ny låt)
November
A new dawn

Resistance:
Slugger
The rise from treason
Face to face
Coup de grace
My fire
2:36
Ghost of generations
An eye for an eye

Nightrage:
Being nothing
Phantasma
Hero
Descent into chaos
Macabre apparition
Elusive emotion
Glow of the setting sun
Release
The tremor

Gardenian:
As a true king
Flipside of reality
Ecstasy of life
Powertool
Soulburner
Do me now
Deserted
Chaos in flesh
Awake of abuse
Two feet stand

Dream Evil:
Immortal
In the night
In flames you burn
Crusader's anthem
Fire! Battle! In metal!
Made of metal
Heavy metal in the night
Bang your head
United
In the fires of the sun
The chosen ones
Children of the night
Chasing the dragon
Book of heavy metal

Nästa år vill jag ha följande spelschema (notera att det här bara är mina fantasier, utan någon som helst verklighetsförankring):

Fredag:
18:00-18:30 Start A Fire
"Vi står för en ny genre av Göteborgsmetal som vi vill sprida vidare", sa gitarristen Christian Karlsson i  Close-Up #141. Vad vore då bättre än att sprida den vidare på Göteborgsmetals egen festival?

19:00-19:30 Within Y
Det här gänget behöver sparkas i rumpan ordentligt, så att de börjar gigga oftare än en gång vart tredje år. Förslagsvis genom att ges en spelning på nästa års upplaga.

20:00-20:45 Crystal Age
Oscar Dronjak frontade ett återuppväckt gäng i år, det kan han väl göra nästa år också? Att få höra hela "Far beyond divine horizons"-plattan i det levande formatet hade varit guld. Darth Vader-samplingar och death metal är ju en guldig kombination.

21:15-22:15 The Great Deceiver
När jag upptäckte det här gänget i början av gymnasiet tänkte jag "Det här kan vara världens bästa band". Nu vet alla att Motörhead innehar den titeln för all framtid, men för den delen bör Tompa Lindberg och Kristian Wåhlin ändå dra igång det här gänget igen. Det behövs mer postpunkig dödsmetall, helt enkelt.

22:45-00:00 The Crown
Jag antar att ord och kommentarer och motiveringar och liknande är totalt överflödiga. Trots att de är från Trollhättan.

Lördag:
18:00-18:30 As You Drown
Rikets kanske bästa dödsmetallband verkar ha kommit av sig i sin framfart. Illa. Vi behöver höra "You should be paranoid" och "Driven by hatred" på nästa festival.

19:00-19:30 Dimension Zero
Vore stenhårt med en återkomst av det här gänget.

20:00-20:45 Evocation
De här tuffingarna härstammar förvisso från Borås, men nya plattan "Illusions of grandeur" är så bra att de borde ges dispens och Göteborgsvisum för en medverkan.

21:15-22:15 Grotesque
Tompa sjöng ju "Submit to death" med Ceremonial Oath under årets festival. Visst vore en regelrätt återförening av Grotesque inte helt otänkbar?

22:45-00:00 Zombiekrig
Göteborgs bästa metalband, bästa band över huvud taget, gick i graven under mellandagarna när sångaren Axel Widén hoppade överbord efter Scorched Thundra-spelningen på Sticky Fingers. Men, jag tänker mig en återförening.

Det vore något.