fredag 31 januari 2014

Till Ulf Lundells försvar

Jag tyckte alla tre avsnitten av Belinda Olssons "Fittstim: min kamp" innehöll mycket intressant, men i debatten som följt har jag egentligen ingenting av värde att tillföra. Det här är därför, högst troligt, det enda jag någonsin kommer skriva i detta sammanhanget.

Jag älskar Ulf Lundell. Han har gjort så mycket fantastisk musik att han kan göra precis vad som helst. Jag kommer ändå älska honom.

I en låt som heter "Mellan havet och rymden" på skivan "Rent förbannat" från 2012 sjunger han följande:

"Kvinnans kärlek, mannens verk
Det sägs att de är fiender för alltid
Det är inget jag kan tro på längre
Det måste vara en kall sanning från en kall tid
"

Det kanske varken gör till eller från. Men, nu vet ni.

söndag 26 januari 2014

All stars + bossen

Sång: Frank Sinatra och Ella Fitzgerald
Gitarr: BB King och Jerry Garcia
Bas: Bootsy Collins
Trummor: Elvin Jones
Piano: Nina Simone
Orgel: Booker T Jones
Munspel: Snooky Pryor
Tenorsaxofon: Clarence Clemons
Altsaxofon: Charlie Parker
Kör: Dennis Wilson, Carl Wilson, Brian Wilson, David Marks, Al Jardine och Mike Love
Bandledare: Miles Davis
Producent: Phil Spector

Där har ni det. Det ultimata all star-bandet, om jag fick välja. Skulle vilja ha in Bo Diddley, Ray Charles, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Chuck Berry, Buddy Holly, John Coltrane, Eddie Cochran, George Clinton, Nelson Riddle, Emmylou Harris, Lucinda Williams, Rubén Gonzalez, Omara "Bombino" Moctar, Levon Helm, Muddy Waters, John Lee Hooker, Howlin' Wolf och Stevie Wonder också. Men, det får bli en annan gång.

I övrigt: dagens spellista är den här. Alltså, Rolling Stones lista på de hundra bästa Bruce Springsteen-låtarna. Bland de som röstade fram listan finns bland annat Steven van Zandt, Tom Morello, Bethany Cosentino och självaste Edward Norton.

Om jag håller med om rangordningen och urvalet? Absolut inte. Var är "Terry's song", det ömsinta avskedet till Bruces assistent, som gick bort 2007? Souliga "Leap of faith", som är den bästa låten på underskattade "Lucky town"? "Human touch", den enda riktigt bra låten på skivan med samma namn och Bruces förmodligen bästa smörballad någonsin? "Life itself"? "My love will not let you down"? "From small things (big things come)"? "I'm a rocker"? "Empty sky"? "Countin' on a miracle"? "Further on up the road"? "Seaside bar song"? "Where the bands are"? "It's hard to be a saint in the city"? "Lion's den"? "Does this bus stop at 82nd street"? Jävla "Cover me"?

Dessutom är det ett frågetecken hur "Rocky ground" och "Jack of all trades" kan ha kvalat in till listan. Bra texter, visst, men tråkiga låtar.

Nördsiffra: fyrtiofem av de hundra låtarna har Springsteen kört minst en gång under de fyra spelningarna jag sett med honom. Mest saknad av de resterade femtiofem är (kan omöjligt välja en) "Long walk home", "Blinded by the light", "Better days", "Streets of fire", "Candy's room", "Darkness on the edge of town" och "Atlantic city".

Min egen lista får göras en annan gång. Jag kan inte avgöra vilken jag skulle placera överst: "Jungleland" eller "Rosalita (come out tonight)".

onsdag 22 januari 2014

En fingervisning om att något inte står rätt till









































tisdag 21 januari 2014

Som det så vackert heter på internetslang: ownage.


måndag 20 januari 2014

Tänker skriva av mig lite med anledning av den här historien från november. Kom till att tänka på den tidigare i dag när jag gick igenom Svedala.

Att gnälla på en slaktmetod är bara ytterligare ett uttryck för rasism. Ser verkligen inte problemet med att halalslaktat kött serveras i skolorna. Det hade ingen annan heller gjort om halalslakt varit något icke-religiöst, eller för den delen om det varit ytterligare något som direktimporterats från USA. Då hade alla jublat, "Ja! Halalslaktat kött precis som de käkar i 'Girls' och 'Jersey shore'".

Politikerna meddelar att de serverar halalslaktad kyckling för att den råkade vara den kyckling som höll högst kvalitet inom den efterfrågade prisklassen. Så, högst kvalitet - är det något problem? Fast Svedalabor kanske hellre ser att det serveras kass kyckling i skolan och så får alla ungar salmonella. Och så får byborna något annat att gnälla på. (Kan lova att klagomålen då hade hetat "Det är förjävligt att kommunen inte har råd med bättre kvalitet, det är bara för att invandrarna stjäler alla pengar!" eller något).

"Men det är ju djurplågeri med halalslakt!"

Sedan när bryr du dig om djurplågeri? Kan avslöja att cirka hela köttindustrin handlar om djurplågeri. Det köttet du köper på ICA är knappast så oskyldigt som du tror. Och just kyckling är ett extremt vidrigt kapitel: fåglarna hinner knappt kläckas förrän de proppas så fulla med artificiella tillväxtmedel så att de redan efter trettio dagar har vuxit till den storleken de i normala fall inte skulle nå förrän efter åttio-nittio dagar.

Tro mig, kycklingen är så plågad vid slakttillfället att den skiter i hur den blir slaktad, bara den får befrias från sitt icke-liv.

Och om du nu verkligen bryr dig om djurplågeri, om det nu verkligen är en hjärtefråga, då har du två alternativ. Det första är givetvis att sluta äta kött helt. Vegetarian eller vegan. Välj själv. Om du nu tvunget vill ha kött så får du helt sluta köpa kött på ICA, Lidl, Netto, Konsum eller var tusan som helst. Då är det enda köttet du kan köpa sådant som är producerat på en bondgård nära dig. Och eftersom du är angelägen om att djurplågeri inte förekommer, så åker du naturligtvis ut till bondgården och inspekterar den, undersöker så att djuren har det bra innan de slaktas. Du kan inte under några omständigheter svänga genom McDrive en onsdagseftermiddag för att "det är så gott med en Big Mac".

Tänker bemöta några citat från artikeln, som yttrats av vanliga "människor" i Svedala.

"Varför ska våra barn och barnbarn äta den maten? Skicka hem dem istället och låt våra barn äta riktig mat."

Varför? Jo, för att det köttet höll högst kvalitet. Jag bara spekulerar här, men jag tror att "riktig mat" i de flesta fall kan översättas till "bra mat". Således, kära tant, dina barn och barnbarn äter redan "riktig mat".

Vilka är "dem"? Vilka ska skickas hem? Politikerna som tagit beslutet om att servera halalslaktat kött? Jo, du förstår, att de åker hem varje eftermiddag efter jobbet. Det kommer nog inte göra så stor skillnad för någon om de "skickas" hem. De kommer nog tillbaka till jobbet dagen efter.

Jag är inte dummare än att jag förstår att "dem" syftar på invandrare. Inte alla invandrare, utan bara invandrare från muslimska länder. Men då undrar jag: varför ska muslimer i Svedala skickas hem? Det är inte de som tagit beslutet om att servera halalslaktat kött till alla. De vill bara ha bra mat enligt sina matvanor, precis som alla andra.

"Vi är i Sverige, vi är kristna. Jag betalar hellre mer skatt för att mina barn ska slippa, jag har själv inte växt upp med nån halal."

En vanlig vardagsrasistisk invändning: i Sverige är vi kristna. Jaså. Är du nu det? Okej. När besökte du en kyrka senast? När bad du till gud senast? När öppnade du senast Bibeln för att söka stöd i några verser? För övrigt står det inte någonstans i Bibeln att kristna inte får äta halalkött. Islam och dess seder kom  sexhundra år senare, så kristendomen kan ju rimligtvis inte ha mycket att invända mot islam.

Du betalar hellre mer skatt? Jag tror dig inte. Jag tror att varje gång du märker att du får ut trettio spänn mer i månaden på grund av Moderaternas senaste skattesänkning och sjukvårdsnerskärning så jublar du och tror att "nu kommer rikedomarna". Skulle skatterna höjas lär du vråla "Vad fan! Det är bara för att de där jävla invandrarna ska få fler bidrag!".

"Jag har själv inte växt upp med nån halal". Nä, och se hur du blev.

För övrigt: folk är så angelägna om att behålla svenska traditioner, svensk kultur, svenska seder och så vidare. Visst, för all del, det kan man absolut tycka är viktigt. Men det finns inget i svensk kultur som säger att köttet måste vara slaktat på ett särskilt sätt. För en riktig helyllesvensk går det lika bra att äta halalslaktad kyckling som ej halalslaktad kyckling.

fredag 17 januari 2014

"Meet me out in the street"

Fortsätter där jag slutade: Springsteen på Youtube. Här är en av mina absoluta favoritklipp som går att hitta: "Out in the street" i Hyde Park i London 2009. Delen där Springsteen ropar till sig Little Steven, Nils, Soozie och "Big man", en efter en, för att repetera "Meet me out in the street" ger mig alltid gåshud. Särskilt Stevens skrockande. Och publikens mottagande av Clarence. Det är så fint.



Efter det där är allting ett antiklimax. Nästan. Det krävs en sådan självklar höjdare som att Springsteen tar in Paul McCartney på scen för att kunna matcha det. Paul kom in och gästade "I saw her standing there" och "Twist and shout" i London 2012, vilket förstås låter fantastiskt i teorin. Var det lika bra i praktiken? Nej. Det var ännu bättre. Jag var inte där, men det här klippet tillåter mig att dra den slutsatsen.


onsdag 15 januari 2014

"Everything dies baby that's a fact..."

"...but maybe everything that dies someday comes back". En av Bruce Springsteens bästa låtar är "Atlantic city". Versionen på "Nebraska" är givetvis fantastisk, men fan vet om inte låten är ännu bättre i "In concert/MTV plugged"-varianten. Mycket tack vare Roy Bittans vackra pianoriff och Zachary Alfords hårdslående driv.

söndag 12 januari 2014

Vad säger riksdagspartierna om våldtäkt?

I fredags gick den här motbjudande nyheten att läsa. En våldtäktsman frias, eftersom hans offer tydligen inte protesterat tillräckligt, trots att hen skrikit "nej!". Rättsväsendet kan komma fram till detta eftersom den nuvarande lagstiftningen säger att det tilltänkta offret måste uttryckligen visa att hen inte vill ha sex, vilket ger spelrum att tolka motstånd som "inte tillräckligt starka protester". Som i detta fall.

En bättre lagstiftning, enligt min mening, hade varit att det är våldtäkt om inte båda parter uttryckligen samtycker. Låter det omständligt? Det är det inte. Det är inte precis så att du och din partner kommer dras till rätta för att ni haft sex utan att skriftligen redovisat att ni båda vill ligga, eller något. Ligger du med någon som vill ligga med dig kommer hen inte anmäla dig, eller hur? Se den här briljanta tweeten för mer info.

Jag surfade runt på riksdagspartiernas hemsidor för att undersöka hur de ser på våldtäkt och sexualbrott. Vissa partier är med på min linje att våldtäktslagstiftningen behöver ändras. Andra partier verkar nöja sig med att tycka att straffen för våldtäkt behöver skärpas. Det tycker visserligen jag också, men det räcker inte. Det spelar ingen roll om de som döms får ett extra halvår i fängelse om de flesta som begår våldtäkter ändå frikänns. Andra partier slänger sig med någon luddig "det handlar om offren, inte gärningsmännen"-formulering, vilket enligt min uppfattning luktar lika illa som den tyvärr ganska vanliga "kvinnor som klär sig utmanande och blir våldtagna får skylla sig själva"-retoriken.

Hur som helst, jag har saxat in citat från alla riksdagspartier och länkat till källan här nedan. Läs, bilda dig en egen uppfattning och välj det parti du tycker har rimligast syn på våldtäkt.

(Med reservation för viss inkonsekvens bland källorna: alla partier har inte särskilt lättnavigerade hemsidor, och partierna placerar våldtäktsfrågan i olika fack.)

 Vänsterpartiet:
”Vi vill ändra våldtäktsbrottet så att utgångspunkten är att bristande samtycke är tillräckligt för fälla gärningsmannen. Nuvarande lagstiftning vilar på ett synsätt om att kvinnans kropp är tillgänglig så länge hon inte gör motstånd. Det borde vara tvärtom, att en kvinnas kropp inte är tillgänglig förrän hon uttryckligen gett sitt samtycke. En sådan lagstiftning skulle leda till mer fokus på hur män tar reda på om tjejer verkligen vill och skulle vara mer förankrad i verkligheten, hur män och kvinnor verkligen beter sig.”

Källa

Socialdemokraterna:
”Antalet anmälda våldtäkter har nästan tredubblats de senaste tio åren. Till viss del beror det på att definitionen av våldtäktslagstiftningen har utvidgats och att anmälningsbenägenheten ökat. Samtidigt visar statistiken att påfallande få våldtäktsanmälningar leder till åtal. Det behövs mer kunskap om varför det blir så få åtal och det behövs också mer kunskap om hur sexuella övergrepp kan förebyggas. Det finns även anledning att markera tydligare genom en straffskärpning att våldtäkt är ett av de allra allvarligaste brotten.
Många kvinnor som blir våldtagna och som söker sjukhusvård polisanmäler inte övergreppen och många som polisanmäler sexuella övergrepp kommer inte till sjukvården i tid för att säkra bevis. Vi ser att det behövs åtgärder inom sjukvården som stärker brottsutsatta. Alla mottagningar på akutsjukhusen i landet ska besitta den särskilda kunskap som krävs för att ta emot kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Om kvinnan misstänker att hon blivit drogad, så ska ett drogtest erbjudas.”
Källa

Miljöpartiet:
”[Det ska] vara kriminellt att genomföra en sexuell handling mot någon som inte deltar frivilligt, oavsett vilken situation personen befinner sig i. Så länge inte samtycke är ett krav, kommer tillämpningsproblemen som grundar sig i makt att kvarstå.”

Källa

Centerpartiet:
"Centerpartiet vill ...
Att alla sexuella handlingar som inte bygger på samtycke ska vara straffbara.
Se över definitionen på gärningsman när det gäller våldtäkter. Medhjälp ska också kunna leda till att personen döms för våldtäkt.
Att spridning av kränkande bilder eller filmer utan den avbildades medgivande ska betraktas som ofredande eller sexuellt ofredande.
Att Centerpartiet verkar för att utredningen Stärkt skydd för tvångsäktenskap och barnäktenskaps förslag genomförs snarast.
Driva på det förebyggande arbetet mot sexualbrott mot barn
Verka för att barn och unga som utsatts för sexualbrott ska få hjälp och adekvat vård tidigare efter brottet"
Källa

Folkpartiet:
"Vi vill: 

Inrätta en nationell granskningskommission för att förbättra rättsväsendets hantering av våldtäktsoffer.
Öppna en nationell stödlinje för de som är i riskzonen att begå sexualbrott.
Att alla sexualbrottslingar ska få behandling.
Att dömda sexualbrottslingar som har hög återfallsrisk ska kunna föreskrivas vård efter fängelsetiden."
Källa

Moderaterna:
”Alliansen har skärpt straffen för grov misshandel, grov kvinnofridskräkning och sexualbrott. Nästa steg är att reformera hela påföljdssystemet, bl.a. skärpa straffen för återkommande brottslighet.”
Källa

Kristdemokraterna:
”Vi vill se straffskärpningar för sexuellt utnyttjande av barn och att fler sexuella utnyttjanden blir att bedöma som våldtäkt. Kristdemokraterna har varit med och skärpt lagen så att det inte längre krävs att man är försatt i ett hjälplöst tillstånd för att det i lagens mening ska ses som våldtäkt. Under senare år har mycket arbete genomförts för att förbättra bemötandet av sexualbrottsoffer i rättsväsendet, och regeringen satsar extra på detta fram till och med 2014.”
Källa

Sverigedemokraterna:
”Tidigare har det även uppmärksammats att Sverige enligt en studie finansierad av EU-fonden, Daphne II, har flest anmälda våldtäkter i Europa. Endast 13 % av våldtäkterna går dessutom till åtal vilket är sämst i hela Europa. Sverigedemokraterna vill, till skillnad från andra riksdagspartier, se en tydlig inriktning på brottsoffren framför brottslingarna inom den rättsskipade verksamheten.”
Källa