måndag 20 januari 2014

Tänker skriva av mig lite med anledning av den här historien från november. Kom till att tänka på den tidigare i dag när jag gick igenom Svedala.

Att gnälla på en slaktmetod är bara ytterligare ett uttryck för rasism. Ser verkligen inte problemet med att halalslaktat kött serveras i skolorna. Det hade ingen annan heller gjort om halalslakt varit något icke-religiöst, eller för den delen om det varit ytterligare något som direktimporterats från USA. Då hade alla jublat, "Ja! Halalslaktat kött precis som de käkar i 'Girls' och 'Jersey shore'".

Politikerna meddelar att de serverar halalslaktad kyckling för att den råkade vara den kyckling som höll högst kvalitet inom den efterfrågade prisklassen. Så, högst kvalitet - är det något problem? Fast Svedalabor kanske hellre ser att det serveras kass kyckling i skolan och så får alla ungar salmonella. Och så får byborna något annat att gnälla på. (Kan lova att klagomålen då hade hetat "Det är förjävligt att kommunen inte har råd med bättre kvalitet, det är bara för att invandrarna stjäler alla pengar!" eller något).

"Men det är ju djurplågeri med halalslakt!"

Sedan när bryr du dig om djurplågeri? Kan avslöja att cirka hela köttindustrin handlar om djurplågeri. Det köttet du köper på ICA är knappast så oskyldigt som du tror. Och just kyckling är ett extremt vidrigt kapitel: fåglarna hinner knappt kläckas förrän de proppas så fulla med artificiella tillväxtmedel så att de redan efter trettio dagar har vuxit till den storleken de i normala fall inte skulle nå förrän efter åttio-nittio dagar.

Tro mig, kycklingen är så plågad vid slakttillfället att den skiter i hur den blir slaktad, bara den får befrias från sitt icke-liv.

Och om du nu verkligen bryr dig om djurplågeri, om det nu verkligen är en hjärtefråga, då har du två alternativ. Det första är givetvis att sluta äta kött helt. Vegetarian eller vegan. Välj själv. Om du nu tvunget vill ha kött så får du helt sluta köpa kött på ICA, Lidl, Netto, Konsum eller var tusan som helst. Då är det enda köttet du kan köpa sådant som är producerat på en bondgård nära dig. Och eftersom du är angelägen om att djurplågeri inte förekommer, så åker du naturligtvis ut till bondgården och inspekterar den, undersöker så att djuren har det bra innan de slaktas. Du kan inte under några omständigheter svänga genom McDrive en onsdagseftermiddag för att "det är så gott med en Big Mac".

Tänker bemöta några citat från artikeln, som yttrats av vanliga "människor" i Svedala.

"Varför ska våra barn och barnbarn äta den maten? Skicka hem dem istället och låt våra barn äta riktig mat."

Varför? Jo, för att det köttet höll högst kvalitet. Jag bara spekulerar här, men jag tror att "riktig mat" i de flesta fall kan översättas till "bra mat". Således, kära tant, dina barn och barnbarn äter redan "riktig mat".

Vilka är "dem"? Vilka ska skickas hem? Politikerna som tagit beslutet om att servera halalslaktat kött? Jo, du förstår, att de åker hem varje eftermiddag efter jobbet. Det kommer nog inte göra så stor skillnad för någon om de "skickas" hem. De kommer nog tillbaka till jobbet dagen efter.

Jag är inte dummare än att jag förstår att "dem" syftar på invandrare. Inte alla invandrare, utan bara invandrare från muslimska länder. Men då undrar jag: varför ska muslimer i Svedala skickas hem? Det är inte de som tagit beslutet om att servera halalslaktat kött till alla. De vill bara ha bra mat enligt sina matvanor, precis som alla andra.

"Vi är i Sverige, vi är kristna. Jag betalar hellre mer skatt för att mina barn ska slippa, jag har själv inte växt upp med nån halal."

En vanlig vardagsrasistisk invändning: i Sverige är vi kristna. Jaså. Är du nu det? Okej. När besökte du en kyrka senast? När bad du till gud senast? När öppnade du senast Bibeln för att söka stöd i några verser? För övrigt står det inte någonstans i Bibeln att kristna inte får äta halalkött. Islam och dess seder kom  sexhundra år senare, så kristendomen kan ju rimligtvis inte ha mycket att invända mot islam.

Du betalar hellre mer skatt? Jag tror dig inte. Jag tror att varje gång du märker att du får ut trettio spänn mer i månaden på grund av Moderaternas senaste skattesänkning och sjukvårdsnerskärning så jublar du och tror att "nu kommer rikedomarna". Skulle skatterna höjas lär du vråla "Vad fan! Det är bara för att de där jävla invandrarna ska få fler bidrag!".

"Jag har själv inte växt upp med nån halal". Nä, och se hur du blev.

För övrigt: folk är så angelägna om att behålla svenska traditioner, svensk kultur, svenska seder och så vidare. Visst, för all del, det kan man absolut tycka är viktigt. Men det finns inget i svensk kultur som säger att köttet måste vara slaktat på ett särskilt sätt. För en riktig helyllesvensk går det lika bra att äta halalslaktad kyckling som ej halalslaktad kyckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar