söndag 12 januari 2014

Vad säger riksdagspartierna om våldtäkt?

I fredags gick den här motbjudande nyheten att läsa. En våldtäktsman frias, eftersom hans offer tydligen inte protesterat tillräckligt, trots att hen skrikit "nej!". Rättsväsendet kan komma fram till detta eftersom den nuvarande lagstiftningen säger att det tilltänkta offret måste uttryckligen visa att hen inte vill ha sex, vilket ger spelrum att tolka motstånd som "inte tillräckligt starka protester". Som i detta fall.

En bättre lagstiftning, enligt min mening, hade varit att det är våldtäkt om inte båda parter uttryckligen samtycker. Låter det omständligt? Det är det inte. Det är inte precis så att du och din partner kommer dras till rätta för att ni haft sex utan att skriftligen redovisat att ni båda vill ligga, eller något. Ligger du med någon som vill ligga med dig kommer hen inte anmäla dig, eller hur? Se den här briljanta tweeten för mer info.

Jag surfade runt på riksdagspartiernas hemsidor för att undersöka hur de ser på våldtäkt och sexualbrott. Vissa partier är med på min linje att våldtäktslagstiftningen behöver ändras. Andra partier verkar nöja sig med att tycka att straffen för våldtäkt behöver skärpas. Det tycker visserligen jag också, men det räcker inte. Det spelar ingen roll om de som döms får ett extra halvår i fängelse om de flesta som begår våldtäkter ändå frikänns. Andra partier slänger sig med någon luddig "det handlar om offren, inte gärningsmännen"-formulering, vilket enligt min uppfattning luktar lika illa som den tyvärr ganska vanliga "kvinnor som klär sig utmanande och blir våldtagna får skylla sig själva"-retoriken.

Hur som helst, jag har saxat in citat från alla riksdagspartier och länkat till källan här nedan. Läs, bilda dig en egen uppfattning och välj det parti du tycker har rimligast syn på våldtäkt.

(Med reservation för viss inkonsekvens bland källorna: alla partier har inte särskilt lättnavigerade hemsidor, och partierna placerar våldtäktsfrågan i olika fack.)

 Vänsterpartiet:
”Vi vill ändra våldtäktsbrottet så att utgångspunkten är att bristande samtycke är tillräckligt för fälla gärningsmannen. Nuvarande lagstiftning vilar på ett synsätt om att kvinnans kropp är tillgänglig så länge hon inte gör motstånd. Det borde vara tvärtom, att en kvinnas kropp inte är tillgänglig förrän hon uttryckligen gett sitt samtycke. En sådan lagstiftning skulle leda till mer fokus på hur män tar reda på om tjejer verkligen vill och skulle vara mer förankrad i verkligheten, hur män och kvinnor verkligen beter sig.”

Källa

Socialdemokraterna:
”Antalet anmälda våldtäkter har nästan tredubblats de senaste tio åren. Till viss del beror det på att definitionen av våldtäktslagstiftningen har utvidgats och att anmälningsbenägenheten ökat. Samtidigt visar statistiken att påfallande få våldtäktsanmälningar leder till åtal. Det behövs mer kunskap om varför det blir så få åtal och det behövs också mer kunskap om hur sexuella övergrepp kan förebyggas. Det finns även anledning att markera tydligare genom en straffskärpning att våldtäkt är ett av de allra allvarligaste brotten.
Många kvinnor som blir våldtagna och som söker sjukhusvård polisanmäler inte övergreppen och många som polisanmäler sexuella övergrepp kommer inte till sjukvården i tid för att säkra bevis. Vi ser att det behövs åtgärder inom sjukvården som stärker brottsutsatta. Alla mottagningar på akutsjukhusen i landet ska besitta den särskilda kunskap som krävs för att ta emot kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Om kvinnan misstänker att hon blivit drogad, så ska ett drogtest erbjudas.”
Källa

Miljöpartiet:
”[Det ska] vara kriminellt att genomföra en sexuell handling mot någon som inte deltar frivilligt, oavsett vilken situation personen befinner sig i. Så länge inte samtycke är ett krav, kommer tillämpningsproblemen som grundar sig i makt att kvarstå.”

Källa

Centerpartiet:
"Centerpartiet vill ...
Att alla sexuella handlingar som inte bygger på samtycke ska vara straffbara.
Se över definitionen på gärningsman när det gäller våldtäkter. Medhjälp ska också kunna leda till att personen döms för våldtäkt.
Att spridning av kränkande bilder eller filmer utan den avbildades medgivande ska betraktas som ofredande eller sexuellt ofredande.
Att Centerpartiet verkar för att utredningen Stärkt skydd för tvångsäktenskap och barnäktenskaps förslag genomförs snarast.
Driva på det förebyggande arbetet mot sexualbrott mot barn
Verka för att barn och unga som utsatts för sexualbrott ska få hjälp och adekvat vård tidigare efter brottet"
Källa

Folkpartiet:
"Vi vill: 

Inrätta en nationell granskningskommission för att förbättra rättsväsendets hantering av våldtäktsoffer.
Öppna en nationell stödlinje för de som är i riskzonen att begå sexualbrott.
Att alla sexualbrottslingar ska få behandling.
Att dömda sexualbrottslingar som har hög återfallsrisk ska kunna föreskrivas vård efter fängelsetiden."
Källa

Moderaterna:
”Alliansen har skärpt straffen för grov misshandel, grov kvinnofridskräkning och sexualbrott. Nästa steg är att reformera hela påföljdssystemet, bl.a. skärpa straffen för återkommande brottslighet.”
Källa

Kristdemokraterna:
”Vi vill se straffskärpningar för sexuellt utnyttjande av barn och att fler sexuella utnyttjanden blir att bedöma som våldtäkt. Kristdemokraterna har varit med och skärpt lagen så att det inte längre krävs att man är försatt i ett hjälplöst tillstånd för att det i lagens mening ska ses som våldtäkt. Under senare år har mycket arbete genomförts för att förbättra bemötandet av sexualbrottsoffer i rättsväsendet, och regeringen satsar extra på detta fram till och med 2014.”
Källa

Sverigedemokraterna:
”Tidigare har det även uppmärksammats att Sverige enligt en studie finansierad av EU-fonden, Daphne II, har flest anmälda våldtäkter i Europa. Endast 13 % av våldtäkterna går dessutom till åtal vilket är sämst i hela Europa. Sverigedemokraterna vill, till skillnad från andra riksdagspartier, se en tydlig inriktning på brottsoffren framför brottslingarna inom den rättsskipade verksamheten.”
Källa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar