söndag 12 december 2010

En afton med Nicke Borg

Backyard Babies har dessvärre tagit en paus, men medlemmarna ligger inte på latsidan för det.

Sångaren och gitarristen Nicke Borg är förmodligen den medlem som gjort mest väsen ifrån sig under uppehållet. En planerad medverkan i Melodifestivalen, ett nytt band vid namn Nicke Borg Homeland och en briljant EP under det namnet är tre av de saker han kan skryta med.

I går spelade han akustiskt, helt solo, på Debaser i Malmö.

På förhand utlovade han såväl eget material som Backyard Babies-låtar i sina ursprungliga akustiska versioner, och han höll vad han lovade.

Jag saknade "Spoken word", den briljanta avslutningslåten på EP:n "Chapter 1", men å andra sidan fick vi höra "Johnny's journey" och "Alone", två låtar från Homelands fullängdsdebut, som för närvarande spelas in. Backyard Babies-låtar bjöds det också på.

Dessutom avslutade Nicke med två Social Distortion-låtar, "Bad luck" och "King of fools". Inte så förvånande, då Nickes fascination för bandet och dess frontfigur Mike Ness är väldokumenterad (och berättigad).

Något jag saknade var modigare låtval bland Backyard Babies-låtarna. "Abandon" och "Saved by the bell" är för all del grymt bra låtar, men i studioversion är det väldigt lugna, stillsamma bitar och att de skulle fungera i akustisk tappning är inte ett dugg förvånande.

Inledande "Nomadic" var däremot ett coolare val, och får mig att tro att låtar som "A song for the outcast", "Year by year" och "Back on the juice" hade fungerat minst lika bra.

Trots klagomålet är jag helnöjd med spelningen vi fick. Spelningar som framförs helt solo och akustiskt kan lätt bli långtråkiga, men Nicke höll sig på rätt sida om linjen tack vare bra låtmaterial, underhållande och frikostigt mellansnack, ständig närvaro och en insikt om att konserter av det här slaget håller i max en timme. Nicke spelade i drygt femtio minuter.

Nicke berättade att han kommer åka ut med band i vår när debutplattan är släppt, och att han gärna återkommer till Malmö. Det ser vi fram emot!

Setlistan för Nicke Borg Homeland såg förresten ut så här:

Nomadic
A beautiful affair
Crystal Jack
Homeland
Confessions of a criminal mind
Saved by the bell
Johnny's journey
The clash
Abandon
Alone
Bad luck
King of fools

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar