lördag 24 augusti 2013

En Leonardo Da Vinci för både punk och metal

Ju mer jag funderar på det, desto klarare står det att inte många haft lika mycket inflytande på populärmusiken som Eddie Cochran. Jag har beskrivit honom som punkens Leonardo Da Vinci, vilket jag alldeles strax ska argumentera för. Men först vill jag förklara varför Eddie Cochran även kan omnämnas som den som uppfann hårdrock.

Det debatteras och diskuteras ofta om hårdrockens bakgrund. Att Black Sabbath var det första riktiga hårdrocks- och/eller metalbandet brukar de flesta vara överens om. Men vilken som var den första hårdrockslåten är mer omdebatterat. Vissa gör det enkelt för sig och ger "Black Sabbath" den titeln, alltså första låten på första Black Sabbath-plattan. Andra nämner "Communication breakdown" av Led Zeppelin, medan ett annat populärt val är "You really got me" av The Kinks.

En annan låt som ofta nämns är Blue Cheers version av "Summertime blues" från 1968. Vem skrev "Summertime blues"? Jo, Eddie Cochran och hans manager Jerry Capeheart. Vem spelade in den och släppte den 1958? Eddie Cochran, förstås. Med andra ord: Eddie Cochran presenterade en ritning för hårdrock, som Blue Cheer sedan realiserade. Precis som Leonardo Da Vinci ritade helikoptrar och grejer långt innan någon kunde tillverka sådana. Han uppfann grejerna innan de uppfanns. Precis som Eddie Cochran uppfann hårdrock innan det uppfanns.

Om du tillhör de som påstår att tidernas första hårdrockslåt var någon annan och därmed inte köper det nämnda argumentet för att Eddie Cochran uppfann genren, så har jag ett annat att slänga i ditt ansikte. Nämligen den helt vansinnigt tuffa låten "Somethin' else". Den skrevs av hans flickvän Sharon Sheeley och hans storebror Bob Cochran, och släpptes 1959. Vad som hörs i låten kan beskrivas som en förhistorisk variant av blastbeats, med brutalt hårt riffande ovanpå. Trummisen Earl Palmer stal förvisso trumkompet från Little Richard-låten "Keep-a-knockin'" från 1957, som spelades av Charles Connor. Skillnaden är att "Keep-a-knockin'" inte har samma tyngd som "Somethin' else". Ovanpå Earl Palmers energiska trummande riffar Eddie Cochran som om han spelar med Anthrax eller Slayer.

Frågar du mig om vilken som är den första hårdrockslåten är mitt svar "Somethin' else".

Punk? Ja, Eddie Cochran uppfann det också. Lyssna på låtar som "C'mon everybody", "Jeannie Jeannie Jeannie" och "Skinny Jim". Det är energiskt, fartfyllt med tung bas och ett driv som ett skenande ånglok. Det låter inte exakt som den punkrock som Sex Pistols och Ramones plockade fram knappt tjugo år senare, men det är samma recept - furiös intensitet och energi. Slutsatsen är enkel: utan Eddie Cochran, ingen punk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar