söndag 2 februari 2014

Maries vingar, tiotusen dagar och tjugotre

Få eller inga band kan få sina fans att leta så envist efter dolda meddelanden och betydelser som Tool. Ett exempel: "Viginti tres" är namnet på det sista spåret på fjärde skivan "10,000 days".

Vad betyder "Viginti tres"? Det är latin för tjugotre. Tjugotre är ett primtal, alltså ett tal som bara kan delas med ett och med sig själv. Två är också ett primtal, liksom tre. Två plus tre blir fem. Fem är också ett primtal. Dessutom: "Viginti tres" består av elva bokstäver. Elva är "Viginti tres" spårnummer på skivan. Vad är då elva? Jo, ett primtal, naturligtvis.

Vad har primtal med något att göra? Ingen vet. Men, varför tjugotre? Låttiteln "Faaip de oiad" på "Lateralus" betyder "guds röst". Hänger det ihop med "Viginti tres"? Hörde sångaren Maynard James Keenan guds röst när han var tjugotre år gammal? Eller för tjugotre år sedan? Vem vet?

Allt detta betyder förmodligen ingenting. Jag hämtade det från den här tråden. Som sagt, Tool-fans är lätt konspiratoriska.

Men det där lönar sig ibland, att vara så konspiratorisk att man tror att inget är som det verkar. Den som upptäckte hur det ligger till med de tre låtarna "Wings for Marie, part 1", "10,000 days (wings part 2)" och just "Viginti tres" måste vara riktigt nöjd.

Det här är allmän kännedom sedan länge, men för egen del var det först i dag som jag började forska lite i det. Så här ligger det till: de tre låtarna ska sitta ihop. "Viginti tres" och "Wings for Marie part 1" ska spelas upp direkt efter varandra, samtidigt som "10,000 days (wings part 2)". Vips, så bildar de tre spåren en enda låt.

Hur det upptäcktes kan man bara spekulera i, i synnerhet eftersom Tool-medlemmarna själva aldrig sagt något om detta. Men en tänkbar ledtråd är att "Wings for Marie part 1" är 6:11 lång och "Viginti tres" 5:02. 6:11 plus 5:02 blir 11:13, vilket är den exakta längden för "10,000 days" (wings part 2)". Det bevisar givetvis ingenting, men kan vara en knuff i rätt riktning om man letar efter dolda avsikter.

En annan knuff är givetvis att "Viginti tres" är ett rätt meningslöst spår på egen hand och fyller ingen funktion varken som låt eller outro. Nog måste den finnas med av en anledning? Jo, som det visar sig.

Helt lätt att undersöka detta är det inte. Jag öppnade Audacity och lade in de tre låtarna som de skulle spelas upp, men är inte så enkelt som att bara lägga "Wings for Marie part 1" efter "Viginti tres" och så sitter den perfekt. Det behövs lite finlir och petighet för att det ska synka ordentligt.

I videoklippet nedan synkar det till hundra procent. Dessvärre har upphovspersonen av okänd anledning valt att skruva upp volymen för "10,000 days (wings part 2)" alltför mycket, vilket gör att en hel del nyanser går förlorade.

Ärligt talat finns det stunder där synken varken gör till eller från. Exempelvis inledningen. De skumma "Viginti tres"-ljuden bidrar inte mycket till låten.

Varning måste dock utfärdas. När man hört de tre låtarna tillsammans är det svårt att lyssna på dem separat igen, eftersom de då framstår som lätt inkompletta. Det gör att albumet "10,000 days" i sin helhet blir ännu mer ojämnt än tidigare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar