söndag 16 februari 2014

Spökhajen

Det var ett tag sedan, men nu är det dags igen: hajfilm! För inte alltför länge sedan släpptes en ny film som med all säkerhet hade platsat på Angry Video Game Nerds fantastiska lista över de sämsta hajfilmerna om den hade gjorts om.

Jag talar om "Ghost shark".

Premissen i ”Ghost shark” bygger, som titeln antyder, på en haj med ett spökes fördelar. Den kan dyka upp i vilket vatten som helst, när som helst, hur som helst. Spelar ingen roll om vattnet i fråga motsvarar hajens storlek eller inte. Tänk efter – hur många gånger om dagen är man i kontakt med vatten i någon form? I det här fallet innebär rentav ett glas kranvatten livsfara, för att inte tala om regn. Man måste berömma personerna bakom filmen för att de har kläckt en idé med ”Snakes on a plane”-kvaliteter.

Skönt nog sjabblas inte denna fantastiska grundförutsättning bort via de misstag som ofta syns i hajfilmer, det vill säga för få hajattacker och en handling där hajarna reduceras till perifera inslag. ”Ghost shark” byggs helt och hållet kring titeln och innehåller många avlivningar som får ”Final destination”-fanet att göra på sig av lycka.

Spoiler: Jag har två favoritattacker i filmen. Dels den där en rörmokare blir uppkäkad av spökhajen när han krånglar med någon vattenledning under en kran. Dels den där en polis dricker en pappmugg vatten från en vattenkylare. Därmed sväljer han hajen, som då käkar upp honom från insidan. Allvarligt talat - film blir inte bättre än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar