onsdag 25 september 2013

Alienhajar och riktiga hajar

Vi åker vidare, tycker jag. Tjugonio hajfilmer av totalt fyrtio har bockats av. Elva återstår. Hela listan ses med fördel här. Om någon sitter på ett tips om var "Hammerhead" kan ses odubbad - ja, hojta då till. För den tycks vara helt omöjlig att lokalisera.

Men, två hajfilmer har i alla fall hittats och avverkats sedan sist.

En hajfilm – med utomjordingar! Kan det bli bättre? Ja, det kan det nog. Därmed inte sagt att ”Raging sharks” är att förakta. Den handlar om en forskningsstation långt under vatten som befinner sig mitt i ett hajproblem. En stor skara "raging" hajar vaktar ett utomjordiskt rymdskepp som kraschlandade i sjön några år tidigare, och när nu vi jordvarelser försöker komma åt farkosten tycker hajarna förstås att det är en dålig idé.

Filmen börjar starkt. Katastrof efter katastrof inträffar och dödssiffran är föredömligt hög. Ju närmare slutet filmen kommer, desto mer spårar den ur, dock. Den slutgiltiga upplösningen kan lättast beskrivas som, eh, skum. Men överlag är ”Raging sharks” en av listans hittills mest intressanta inslag.

Shark!” sticker ut från resterande trettionio filmer av flera anledningar. Dels kom den ut 1969, och är därmed inte bara äldst, utan även den enda filmen på listan som kom före ”Hajen” (1975). Dels spelas huvudrollen av Burt Reynolds, förmodligen den mest högprofilerade skådisen som någonsin medverkat i en hajfilm, med konkurrens av Michael Caines obegripliga sejour i ”Hajen 4” (vad tänkte han på?).

Men framför allt är den äkta. Eller, skulle kunna vara det. Stuntmannen José Marco omkom under arbetet med filmen. En påstått nedsövd haj visade sig inte alls vara nedsövd, och Marco anfölls framför rullande kameror. Han dog inte i vattnet medan kamerorna filmade, utan först på väg till sjukhus. Vissa källor hävdar att filmens första hajattack av tre är den äkta varan, att vi får se José Marco tampas för livet på riktigt. Andra källor säger att scenen som förevigade José Marcos öde inte användes i filmen, och att den hajattack som länken visar är en trickfilmad sådan med en annan stuntman. Den ser, hur som helst, ganska verklig ut.

Oavsett vilket använde filmmakarna makabert nog detta i reklamsyfte. Filmen skulle egentligen hetat ”Caine”, efter Burt Reynolds karaktär, men fick nu heta ”Shark!”. På affischen stod det ”A realistic film that became too real”, följt av ett stolt konstaterande att en haj minsann åt upp en av stuntmännen.

I sammanhanget är det förresten värt att betona att ”Shark!” är en av få filmer i sitt slag som utnyttjade riktiga hajar. Inga avancerade plåtkonstruktioner, inga billiga datoreffekter, ingen papier-maché – bara riktiga mördarfiskar.

Men egentligen har inte filmen särskilt mycket med hajar att göra. Den handlar om en bluffmakare som anlitas av två andra skumma typer för att bärga en sjunken båt. Hajar medverkar väldigt sällan, och oftast bara i form av slumpmässiga klipp som jag gissar stulits från någon ”Animal planet”-förlaga. ”Shark!” är en okej skurkfilm, men en helt värdelös hajfilm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar