måndag 9 september 2013

Hajar, igen

I går lade jag ut Angry Video Game Nerds lista på de fyrtio sämsta hajfilmerna någonsin och konstaterade att jag sett fjorton av de uppräknade. Vad jag gjorde sedan? Kollade på ytterligare tre av filmerna i listan, förstås.

Först: "Jurassic Shark". Hemmaproduktion och lågbudget deluxe. Största bristen är att filmmakarna inte inser vad folk vill ha. Om man kollar på en film som heter "Jurassic Shark" förväntar man sig galet mycket blod och folk som blir uppätna, men filmen är tyvärr sparsam med det. Och när någon väl blir uppäten väljer regissören en enkel utväg för att gestalta det: man får se hajen närma sig, det tilltänkta offret skriker, de som tittar på skriker och - vips - så ligger det blod på marken (i sådana här filmer anfaller hajar nämligen folk som står på land). Det måste påpekas att Angela Parent är den sämsta skådespelaren som någonsin tillåtits agera.

Sedan: "Jersey Shore Shark Attack". Jag har aldrig sett "Jersey Shore", men vad jag har förstått är karaktärerna i den här filmen direkta parodier på de i tv-såpan. Och, gudars, vad man hatar varenda person i filmen. Trist nog blir förvånansvärt få uppätna. Inte ens storyns antagonister blir hajföda. Jobbigast är att filmen satsar stenhårt på att ha en riktig handling där hajproblemet mest är en sidogrej. Men filmen är brutalt rolig emellanåt, om man klarar av att släppa sargen och inse att den inte är seriöst menad.

Sist: "Snow Shark: Ancient Snow Beast". Om "Jurassic Shark" var hemmaproduktion och lågbudget så... ja, ni hajar. Storyn påminner om min favorit "Sand sharks", där hajar simmar runt i sanden och jagar. Här befinner sig hajarna i snön och hemsöker en liten byhåla långt ifrån kusten. Roligast är att regissören försökt göra sekvenserna där hajar käkar upp folk så detaljerade som möjligt, med små medel. Med andra ord: det är mycket teaterblod, plastinälvor och datoreffekter á la Windows 95. Någon borde för övrigt ha skickat galet usle skådisen Michael O'Hear till en talpedagog innan han ställdes framför kameran.

Sjutton filmer i listan har jag sett. Tjugotre återstår.

Jo, eftersom listor är kul så tänker jag slänga upp en till. Nämligen en kronologisk lista över de tjugofem bästa spelningarna jag sett i år.

Khoma, 16/3, Sticky Fingers i Göteborg
Killing Joke, 22/3, Babel i Malmö
Gaslight Anthem, 6/4, Trädgår'n i Göteborg
Cult of Luna, 19/4, Lille Vega i Köpenhamn
Jon Spencer Blues Explosion, 25/4, Debaser i Malmö
Bruce Springsteen, 11/5, Friends Arena i Stockholm
Bruce Springsteen, 14/5, Parken i Köpenhamn
Bring Me The Horizon, 17/5, Amager Bio i Köpenhamn
Lucinda Williams, 23/5, KB i Malmö
Status Quo, 7/6, Falconersalen i Köpenhamn
Depeche Mode, 13/6, Parken i Köpenhamn
Alice In Chains, 14/6, Copenhell
Down, 15/6, Copenhell
Clutch, 4/7, Metaltown
Slipknot, 5/7, Metaltown
Cult of Luna, 6/7, Metaltown
Ulf Lundell, 13/7, Sommarrock
Håkan Hellström, 2/8, Vanguard Music Festival
De La Soul, 3/8, Vanguard Music Festival
Wu-Tang Clan, 3/8, Vanguard Music Festival
Deep Purple, 10/8, Getaway Rock Festival
Cult of Luna, 18/8, Malmöfestivalen
Mariam The Believer, 21/8, Malmöfestivalen
Say Lou Lou, 22/8, Malmöfestivalen
El-P, 22/8, Malmöfestivalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar