måndag 11 november 2013

"Everybody loves you..."

"...when you're fucking dead!" gastade Wade MacNeil på fjolårets briljanta Gallows-platta. Så, när Lou Reed avvek till den stora VIP-festen på övervåningen (stulen formulering från ett gammalt Sweden Rock Magazine-nummer) gick lyssnarstatistiken på Last.fm i taket.

Så här såg det ut för Lou Reed som soloartist:


Så här såg det ut för The Velvet Underground:


Något liknande hände med lyssnarstatistiken när Mitch Lucker i Suicide Silence omkom i en olycka för lite drygt ett år sedan. Första veckan liknade en spjutspets. Andra veckan låg kurvan på en förvisso högre punkt än den gjorde innan olyckan, men presenterade ändå en markant minskning av lyssnare sedan föregående vecka. Någon månad senare låg statistiken på sin "normala" nivå. Kommer det bli likadant med Reeds lyssnarstatistik? Antagligen.

(I dagens övertolkningsglada klimat kan en disclaimer vara på sin plats: jag hyser den största respekt för Lou Reed som artist, musiker, konstnär och pionjär. Har absolut inte för avsikt att förlöjliga eller håna Reed eller hans fans på något vis. Det här är bara en komisk iakttagelse om folks beteende när någon dör. Men, nej, hans bortgång har inte fått mig att plocka fram hans skivor. Än.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar