torsdag 26 december 2013

Årets fail

Tiden för att sammanfatta det gångna året är inne. Priset för årets fail går till cirka en tiondel av svenska folket. Sverigedemokraternas stöd ökar för varje opinionsundersökning. Den 15 december landade siffran på 9,3 procent enligt Sifo. Tragiskt så det sjunger om det.

Det sägs att en viktig anledning till att fler väljare går över till SD är att missnöjet med Alliansens styre växer, och de som överger Moderaterna går över till SD. Att fler och fler inser det orimliga i Alliansens politik är förstås ett tecken på att allt hopp inte är ute. Men att folk i stället väljer att stödja ett parti med en ännu mer orimlig politik grumlar alla förhoppningar om en vacker framtid.

Kom ihåg att de enkla svaren sällan eller aldrig är sanningsenliga. SD erbjuder enkla svar, det får man ge dem. Men det är också svar som saknar verklighetsförankring, och framför allt svar som inte leder till några långsiktiga förbättringar. Varken för svenska folket eller resten av världen.

Och glöm aldrig: verkligheten är oändlig, media är det inte. Det Expressen rapporterar om representerar endast en liten, liten, liten, minimal del av allt som händer. Bygg inte din politiska åsikt på ett fåtal artiklar om kriminella med utländsk bakgrund.

Glöm inte heller: etnicitet och nationalitet är inte samma sak. Det finns inget som heter "etniska svenskar". En svensk är en svensk medborgare. En person som SD kallar "etnisk svensk" är av samma etnicitet som en "etnisk tysk".

Viktigast: empati. Det är viktigt att hjälpa de som behöver hjälp. Varför ska vi hjälpa alla flyktingar från krigshärjade länder? För att vi kan. För att vi måste. För att det är vår medmänskliga plikt. Det är en orimlig idé att vägra ta hit flyktingar för att i stället "hjälpa dem i sina hemländer".

"Hej Syrien, här går det vilt till. Här flyger bomber och pistolkulor omkring, och det dör tusentals varje vecka. Här är man inte ens säker i sitt hem, för det kan komma en bomb när som helst och spränga bort hela ens liv innan man hinner blinka. Men här har ni lite filtar och en flaska vatten. Är allt bra då?". Nej.

"Invandringen kostar!" Ja? Det som kallas "invandringen" är i själva verket ett antal människor. Och människor kostar. Alla människor kostar. Det är därför vi betalar skatt. Hade inte människor kostat hade vi inte behövt betala skatt. Du kostar också. När du kastar ett chokladpapper på marken för att du inte orkar ta omvägen förbi en papperskorg har du precis kostat en större summa än du anar. När du gör allt i din makt för att få betala in lite mindre skatt, hitta några avdragsgilla prylar, då kostar du också samhället pengar.

Tänker du rösta på SD? Grattis, du är årets fail.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar