fredag 6 december 2013

Om demokrati, debatter och aborter

Sverige är en demokrati. I en demokrati ska varje person ha rätt att tycka vad man vill och uttrycka vad man vill, utan att vara rädd för hot eller liknande från personer som tycker annorlunda.

En viktig del av en demokrati är friheten att få debattera. Att få diskutera saker och ting med folk som har andra åsikter än en själv. Att få bemöta argument med motargument. Att få säga "nej, jag håller inte med, jag tycker så här".

Att ställa kritiska frågor när någon presenterar sin åsikt är ett sätt att uppmana denne att tänka efter lite extra och komma med starkare argument. I förlängningen innebär mer genomtänkta åsikter att demokratins stöttepelare förstärks. För meningen med att debattera är inte att med näbbar och klor visa att man har rätt, oavsett hur överbevisad man är. Meningen med en debatt är att det bästa argumentet ska vinna. Demokrati är värdelöst om folk inte är kapabla att ändra uppfattning.

Sveriges demokrati bygger på att befolkningen röstar på partier som ska representera vad man tycker.

Meningen med ett sådant system är att var och en ska fundera och tänka själva, väga argument mot varandra, reflektera och självständigt komma fram till en åsikt i en fråga. Därefter röstar man på det parti som har flest gemensamma åsikter med en själv.

Varje partis kompletta politiska program är en enorm och komplex samling förslag, åsikter och frågor. Att hitta ett parti som tycker exakt likadant som en själv i varenda fråga - det är så gott som omöjligt, såvida man inte startar ett parti själv.

Demokrati bör inte fungera så som jag ofta upplever att det gör i dag: att man väljer ett parti för att man håller med om ett fåtal frågor, sedan "adopterar" man partiets övriga ståndpunkter som sina egna. Man köper ett åsiktspaket och hindrar sig från tänka självständigt. Så får det inte vara.

Varje partis ståndpunkter måste få bemötas med sakliga argument och eventuella fakta som visar att partiet byggt sin uppfattning på felaktigheter.

Jag personligen anser att jämställdhet är en viktig fråga. Samhället i dag är inte jämställt, även om det ofta utger sig för att vara det. Jag vill inte kalla mig feminist, eftersom jag av principskäl tar avstånd från alla -ismer. Men jag är den förste att skriva under på att feminismen behövs. Skulle en person som kallar sig feminist göra en lista på tio punkter, "jag är feminist därför att jag tycker det här, och det här, och det här...", skulle jag nog skriva under på alla tio.

I dag finns det partier i riksdagen som aktivt arbetar för att sakta ner, stanna och rentav vända på utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle. För att återknyta till inledningen på det här inlägget: en person i det här landet har all rätt i världen att tycka att samhället inte ska vara jämställt. Men jag tycker det inte. Därför har jag lika mycket rätt att bemöta en sådan ståndpunkt med argument och fakta.

Innan vi går vidare, fundera själv några sekunder. Tycker du att män och kvinnor är lika värda? Tycker du att samhället är tillräckligt jämställt? Tycker du att samhället är för jämställt? Tycker du att samhället behöver mer jämställdhet?

Jag svarar så här: Ja. Nej. Nej. Ja.

Jag hittade en åsiktspunkt på Sverigedemokraternas hemsida som pekar på att de är ett av dessa partier som helst avbryter det pågående arbetet för ett mer jämställt samhälle.

Surfar man in på Sverigedemokraternas hemsida, går in på ”Vår politik”, och sedan ”Vår politik från A till Ö” (här) går det att läsa följande om partiets syn på abort:

”Vi ser med stor oro på de höga aborttalen. Vi vill få till stånd en nationell handlingsplan för att minska aborttalen.”

Vad man anser är ett ”högt aborttal” är naturligtvis en subjektiv fråga. Enligt Socialstyrelsens hemsida gjordes 37 634 aborter under 2011, det senaste året som det finns färdig statistik från. (Denna siffra går tyvärr inte att direktlänka till, på grund av hur Socialstyrelsens hemsida är kodad. Men det går enkelt att trycka fram en tabell via denna länk.)

Om vi enbart tar med kvinnor i åldrarna 15 till 50 i beräkningen (15 för att det är då man enligt lagen är ”sexuellt mogen” och 50 för att kvinnor vanligen slutar vara i fertil ålder någon gång mellan 45 och 55) så fanns det enligt Statistiska Centralbyrån 2 180 436 kvinnor i Sverige under 2011 som kunde tänkas göra en abort. (Går tyvärr inte heller att direktlänka till, men tabell kan tryckas fram här)

37 634 aborter över 2 180 436 kvinnor. Alltså: 1,7 procent som skulle kunna göra en abort, gjorde det. Högt aborttal? Det är upp till dig att avgöra.

Vidare, om vi fortsätter läsa stycket på SDs hemsida om deras åsikter om aborter (återigen, här) går följande att läsa:

”Partiet förordar, liksom de flesta länderna i Europa, fri abort fram till den 12:e graviditetsveckan. För abort efter den 12:e veckan till följd av medicinska eller andra tungt vägande skäl ska det krävas tillstånd av Socialstyrelsen.”

I dag tillåter svensk lagstiftning fri abort fram till 18:e graviditetsveckan, och först därefter får Socialstyrelsen något att säga till om (källa). Att minska tiden under vilken en kvinna kan göra fri abort innebär att man skär ner på kvinnors rättigheter. Eftersom 18 är mer än 12 innebär SDs förslag just det.

Men låt oss anta att SDs primära tanke är att få ner antalet aborter, inte att inskränka på kvinnors rättigheter. Då ska det påpekas att av de 37 634 aborter som ägde rum under 2011 skedde 2462 efter tolfte veckan (klicka fram tabell här), det vill säga 6,5 procent. En lagändring i SDs smak skulle alltså inte minska antalet aborter särskilt mycket.

Min uppfattning: SD verkar anse att det är ett slags nödvändigt ont, en liten bieffekt, att kvinnors rättigheter inskränks för att till varje pris få ner antalet aborter. Det motsätter jag mig starkt. Vill man att det ska ske färre aborter, så får man hitta andra vägar än att minska halva befolkningens kontroll över sin egen kropp.

Vän av ordning vill naturligtvis invända att Sverige har det högsta aborttalet i Norden. Så är det. Är det positivt eller negativt? Är det ett bevis på att vi kommit längst i strävan efter jämställdhet? Är det ett tecken på bristande respekt för människoliv? Fundera själv och kom fram till en egen åsikt, i stället för att köpa någon annans.

Låt mig avsluta det här med en uppmaning: gå in på samtliga riksdagspartiers hemsida och läs deras åsiktsprogram, med ett öppet sinne. Ägna sedan minst ett par dagar åt att fundera och reflektera. Bestäm dig därefter vilket parti du ska rösta på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar