onsdag 14 december 2011

Årets band (2011 del I)

Årets band? Årets band.

Diffust omnämnande, jag vet. Har valt att utse vinnaren enligt väldigt enkla kriterier - den konstellation som släppt sjukt bra musik under året, som genomfört (minst) en fantastisk spelning, är ett allt i genom coolt band och eventuellt har något annat tufft i sitt cv är årets band.

Och för 2011 finns det ingen som helst tvekan om att You Ate My Dog ska få titeln.

I februari släppte bandet plattan "Like torches", något av ett manifest för allt som är coolt med de former av rockmusik som når en yngre publik. Bandet levererar helt vansinnigt catchiga melodier och refränger som aldrig, aldrig, aldrig lämnar skallen. De infogar ett antal tyngre breakdowns här och där, med inställningen att dessa ska passa in och tillföra något i stället för att blott utgöra moshsoundtrack. De förvaltar arvet från nittiotalets poppunk men räds inte att tillföra något till stilen. Texterna är måhända inget djupgående, men åtminstone "Still lost" är en grymt stilig, nostalgisk reflektion över ungdomen.

Det är inte förvånande att bandets fanskara ökar ständigt. Det är inte mer än helt rätt.

I april headlinade bandet Sharkbait Tour II. Turnén nådde Hemgården i Lund den 16 april. På grund av ett antal förseningar fick bandet hasta sig i genom fem låtar på en kvart. Många band hade surat över detta. De hade avverkat spelningen snabbt och smärtfritt utan att leverera något extra. Men inte You Ate My Dog. De valde i stället att sikta på att riva stället. Och de var inte långt från att lyckas.

I september spelade sextetten på Sticky Fingers i Göteborg. Det var en allmänt seg torsdagskväll och många på plats verkade mer intresserade av det göteborgska konceptet Sticky-torsdag (alltså sextonårsgräns och billig sprit). Men You Ate My Dogs karisma och utstrålning övertygade nästan alla på plats om att det var betydligt mer värt att ägna bandet uppmärksamhet än att bli dyngrak. Sex låtar, total frenesi rakt i genom. Bandmedlemmarna badade i svett när de stegat av scenen.

I november genomfördes Atticus Invasion Tour. Det avslutades med endagsfestivalen Peppfest i Haninge. Headliners var så klart You Ate My Dog. Flera hundra pers var på plats - vilket är grymt stort för den här genren i Sverige - och alla var rörande överens om att kvällens sista band är något utöver det vanliga. Det hade kunnat bli en enkel promenadseger för bandet. De hade kunnat luta sig tillbaka, lita på sin popularitet och ändå göra en vinnande spelning.

Tror du de gjorde det så enkelt för sig? Knappast.

Tillställningen hette Peppfest och pepp är precis ordet som beskriver hur You Ate My Dog för sig på scen. Aldrig har jag sett mer utstrålning och glädje än under deras åtta låtar långa set denna kvällen. Allt, precis allt, gjordes så kärleksfullt, adrenalinstinnt och energiskt att jag nästan svimmade. Och jag stod långt bak, med händerna i fickorna som den gamle man (i sammanhanget) jag är.

You Ate My Dog är inte Sveriges största band. Men de jobbar på det. Och de vägrar låta den medvind de upplever styra. De marscherar framåt med en sådan beslutsamhet och arbetsvilja att det lär skjutsa dem i genom även den värsta orkanen som går åt motsatt håll.

Ett helt enastående band, som du inte under några omständigheter får undvika.

Att utse You Ate My Dog till årets band 2011 är bland det enklaste som går att göra. Varför? Go figure.

Mer läsning:
Intervju med bandet
Rapport från Sharkbait Tour II i Lund
Rapport från Peppfest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar