fredag 25 oktober 2013

"Let's give that son-of-a-bitch bear a run for his money!"

Filmer enligt upplägget "galet djur attackerar, dödar och äter upp människor" är nog det bästa som finns. Efter att ha avhandlat hajfilm efter hajfilm tänker jag vika av in på ett sidosår: björnar!

"Grizzly" kom ut 1976 och räknas ofta som en "Hajen"-ripoff. Och ja, likheterna är många, från liknande karaktärer till djurets död är övertydligt influerat av "Hajen". Det enda som saknas är att fel grizzlybjörn dödas, folk tror faran är borta, tänker fortsätta som vanligt och så - vips, dör ännu fler. Nu när jag tänker på det hade det kanske gjort filmen ännu bättre. Ännu mer ripoff, givetvis, men inte desto mindre är skeendet ett häftigt grepp i sådana här filmer. Se "Shark attack 2" för vidare studier.

Behöver jag beskriva handlingen efter att ha nämnt "Hajen" och grizzlybjörn? Jag gör det ändå. I en nationalpark i USA dyker oväntat en enorm, hungrig grizzlybjörn upp. Eftersom det är tiden på året då så kallade "backpackers" fyller skogarna får den smak på människokött. Tuffingen och skogvaktaren Michael Kelly (spelad av Christopher George) måste således försöka ta kål på björnen.

Exakt var filmen utspelar sig anges aldrig. Den spelades in i Clayton, Georgia. Eftersom det inte finns några grizzlybjörnar i Georgia är det dock inte särskilt troligt att handlingen faktiskt äger rum där också.

Att filmen inte är särskilt unik på något sätt spelar för min del ingen roll. Jag gillar den. Skarpt. Den är blodig som tusan, blodigare än "Hajen" och faktiskt rätt spännande mot slutet. Som vanligt när det gäller den här sortens filmer får man inte ut särskilt mycket om man tar den på alltför stort allvar. "Grizzly" saknar förvisso glimten i ögat totalt, men ska ändå inte ses för seriöst. Även om regissören William Girdler nog önskat att man kunde göra det.

För skojs skull klottrade jag ner en pinne för varje stackare som björnen tog livet av. Utan att spoila för mycket kan jag avslöja att den procentuella könsfördelningen bland offren är femtiofem procent kvinnor och fyrtiofem procent män. Det kan man analysera bäst man vill. Jag tänker dock låta bli. (Vän av ordning vill inflika att en av de slaktade eventuellt får räknas bort, eftersom det aldrig fastlås om hen klarar sig eller ej. Se filmen, så hajar du.)

Värt att påpeka är att Susan Backlinie spelar en av björnens erövringar. Vem Susan Backlinie är? Du har garanterat sett henne. Hon spelar Chrissie i "Hajen", alltså det allra första offret i hela filmen. Karaktärsskådis, någon?

Efter "Grizzly" kom titlar som "Claws" och "Day of the animals", filmer med liknande handlingar om tokiga djur som löper amok och dödar folk. Ingen av dessa är emellertid en regelrätt uppföljare, även om de ofta misstagits för sådana. Den riktiga uppföljaren heter "Grizzly II: the concert" och filmades 1983. Handlingen i denna är galet cool: en stor utomhuskonsert anfalls av en - trumvirvel - galen, hungrig grizzlybjörn. Filmningen slutfördes, men inte postproduktionen. Den lades på is i några år och skulle slutföras på nytt 1987 men lades ner året därpå. Filmen har aldrig släppts eller slutförts på riktigt, men enligt uppgift ska en workprint finnas tillgänglig om man letar. Challenge accepted.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar