lördag 19 mars 2011

Vem fan är In Flames?

Allvarlig talat.

För när Engel - vars grundare och huvudman heter Niclas Engelin och känns igen från de där andra, större göteborgarna - ställer sig på scen slår det gnistor om kvintetten. Det har det inte gjort om In Flames på åratal.

Fast nog med jämförelser.

Igår rullade Engel-vanen till Danmark och parkerade utanför The Rock i Köpenhamn. Utan förband, märkligt nog, stegar snubbarna på scen till en Rasmus Seebach-låt (jag vet: ?!) och avfyrar den gigantiska "Six feet deep" som inledning. Den drabbar publiken likt ett illasinnat bombanfall.

Det är inte mycket folk på plats - uppskattningsvis kanske femtio pers - men Engel-snubbarna vägrar sura över det. Istället ger de järnet, oavbrutet, och ser till att de få som tagit sig dit blir nöjda med kvällen. Bandet prioriterar att göra spelningen till en sådan spelning som besökarna kommer berätta om för sina frånvarande kamrater i ordalag som "du ville være der, du dum idiot!". (tack till Google Translate)

Kvällens höjdpunkter - utöver den redan nämnda, helt enorma inledningen - är många. Den grooviga, snyggt melodiska midtempobiten "Heartsick" tillägnas trummisen Jimmy Olaussons flickvän och ger sångaren Mangan Klavborn tillfälle att visa upp sig från sin bästa vokala sida. Mangelnummer som "Propaganda" och "For those who will resist" är förstås enastående, och det dundersköna titelspåret från "Threnody"-plattan kan bryta ben och knäcka nackar.

Fast bäst är nog ändå kvällens avslutande låttrio. Singelspåret "Sense the fire" sitter på en refräng som de flesta metalband hade kunnat offra all sin utrustning för. Min favorit "Feed the weak", som dessvärre saknades på Close Up-båten, är en publikfriare utan dess like och öppningsspåret från debuten "Absolute design", "In splendour", är en snortung avslutare med en puls som fortfarande känns när jag sitter på Öresundståget hem.

En avrundande fråga jag vill ha svar på: varför får inte Engel större spelningar än på ett glest The Rock? Gudarna ska veta att de är mer förtjänta av det än många andra större band.

Jag vet inte.

Engels setlista:

Six feet deep
Casket closing
For those who will resist
Heartsick
Hurricane season
Down
Trial & error
Threnody
Propaganda
Sense the fire
Feed the weak
In splendour

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar