måndag 30 maj 2011

Lika som bär

Det kan man utan tvivel säga.

Det handlar alltså om Mitch Lucker i Suicide Silence och Oliver Sykes i Bring Me The Horizon.

Mer än en gång har jag sagt att inte en käft hade märkt någon skillnad om dessa två herrar hade bytt band med varandra.

Fast jo, det hade man nog. Visst finns där en viss skillnad de emellan. (Om inte annat sångmässigt).

Men visst fan är likheterna slående?

söndag 29 maj 2011

Maj månads skivskörd

Gjorde en skrämmande upptäckt när jag gick igenom vilka majbarn till plattor jag hunnit avhandla. Nämligen att hälften av den dåvarande topp tio-listan utgjordes av, tja, skräp. Mer eller mindre.

I all hast fick jag ge mig ut på detektivarbete för att snoka upp några riktigt hörvärda plattor från den här månaden. Och jag... lyckades!

Det är med stor glädje jag konstaterar att maj håller måttet.

10. Fleet Foxes - Helplessness blues
Hypat band som jag totalt missat tidigare. Trist. För nu när jag spisar ”Helplessness blues” inser jag vad det är alla tjatar om. Sjukt härlig folkrocksindie, som ofta för tankarna åt självaste The Band. Det rör sig inte om någon flåshurtig upp och hoppa-musik, utan allting håller sig i ett introvert tempo. Alltså ingen peppmusik, precis. Men, fan så bra.

9. Flogging Molly - Speed of darkness
Jag skulle ljuga om jag inte erkände att ”Speed of darkness” är något av en besvikelse, en antiklimax efter fyra års väntan. Jämför med dess närmsta föregångare, ”Float”, och kvalitetssänkningen är för stor för att ignorera. Dave King låter farligt oinspirerad emellanåt. Vad har hänt? Men, jag ska inte vara alltför negativ. För i låtar som ”Oliver boy (all of our boys)”, ”Rise up” och framför allt den helt ljuvliga ”The power’s out” knäcker septetten fortfarande. Även på rutin är Flogging Molly strålande.

8. Journey - Eclipse
Hur pinsamt det än är att erkänna, så har jag en soft spot för så kallad AOR. Alltså, rosafluffig, radioanpassad poprock enligt åttiotalsmodell. Typ Toto, fast det är de bra banden lyssnar på. Inte Toto, då. Journey är – tillsammans med Styx – det bästa genren har att erbjuda. Och ”Eclipse” må vara något ojämn och något för lång (sextiosex minuter är bara okej om man heter Neurosis), men är för den delen stundvis gripande för det, komplett med en löjligt snygg Disneyballad i ”Tantra”.”Chain of love” är också en riktigt fin bit med snyggt dramatiska melodier. Låt gå för att ”She’s a mystery” och ”Human feel” är bottennapp deluxe. Och sångaren Arnel Pineda förblir en mespropp, som nöjer sig med att agera kass kopia av legendvokalisten Steve Perry och inte ett dugg mer. Ta tillbaka Steve Augeri. Typ nu.

7. Arch Enemy - Khaos legions
Nej, det var väl ingen som trodde att det skulle komma något nyskapande från det här hållet? Arch Enemy låter som de alltid har gjort, varken mer eller mindre. Frågan ligger snarare i hur bra låtarna är. Och jag vill påstå att ”Khaos legions” bjussar på det starkaste låtmaterialet de producerat sedan ”Anthems of rebellion”. ”Through the eyes of a raven” kommer krossa på Metaltown i sommar. Tro mig.

6. Autopsy - Macabre eternal
Helt rätt, ”Severed survival” och ”Mental funeral” är legendariska plattor utan dess like. Få slår Autopsy på fingrarna när det gäller smutsig old school-döds. Jag är inte bra nog att kunna uttyda nyansskillnader gentemot det nya materialet, utan konstaterar istället att ”Macabre eternal” är mer av samma vara. Och grymt jävla bra, också. Även om speltiden är lite väl tilltagen.

5. Tantrum To Blind - Walk out
”Som ett hårdare Paramore”, förkunnade Slavestate-kollega Porali i ett mejl. Och ja, det stämmer ganska väl. Som ett vassare Paramore, skulle jag också vilja tillägga. Missförstå mig inte, jag gillar Hayley Williams och hennes kompani. Men stockholmska Tantrum To Blind lyckas ännu bättre, tar sig förbi det ytliga, passerar det tuggummipoppiga och ger oss låtar som erbjuder mer än flyktig tillfredsställelse. Det ger mersmak, helt enkelt. Hitfaktorn är inte bara skyhög, den berör också. Mycket hörvärd debut.

4. Nicke Borg Homeland - Chapter 2
Nicke Borgs medverkan i Melodifestivalen är för belackare vad främlingsfientliga tidningsrubriker är för Sverigedemokraterna – alltså ett tillfälle för rabiata as som förtjänar att brinna att vråla intelligensbefriade glåpord. I detta fall skanderas det givetvis ”sellout”. Idiotiskt, förstås. ”Leaving home” är en strålande låt, så enkelt är det. Och att Nicke Borg tar tillfället i akt att presentera den för folk är inte alls något att gnälla på. Med det sagt är ”Chapter 2” en högst angenäm platta där herr Borg får tillfälle att utforska sina lugnare sidor som inte alltid får utrymme i Backyard Babies. En utmärkt platta att softa till, helt enkelt. Ser fram emot när konstellationen ska öppna för Social Distortion i Köpenhamn.

3. Shining - VII: Född förlorare
Jag erkänner – Niklas Kvarforth skrämmer slag på mig. Suicidal black metal är inte och har aldrig varit min grej. Men en sådan sångare griper tag i lyssnaren, skakar om och tvingar en att beskåda hemskheterna, snarare än att avskräcka. I ”VII: född förlorare” har Shining dessutom för första gången i sin karriär komponerat låtar som faktiskt håller måttet. Det handlar inte bara om inramningen längre, så att säga. ”Tillsammans är vi allt”, som gästas av självaste Nordman, hade i en annan förpackning kunnat gå segrande ur den där Melodifestivalen.

2. Moving Mountains - Waves
Bevisligen händer det, men fan så sällan. Att man i blindo kollar upp något band bara så där, utan att tidigare ens ha hört talas om dem, alltså. New York-kvartetten Moving Mountains knockar mig redan i inledningslåten ”My life is like a chase dream (and I still have chase dreams)” med sin postrockiga indiehardcore – tänk Explosions In The Sky möter Thursdays punkigare sidor. Allvarlig talat, det här är nästan precis hur storslaget som helst. Gåshuden är aldrig långt borta.

1. Atlas Losing Grip - State of unrest
”Punk is dead, and you are next”, frustade Slapshot-vokalisten Jack “Choke” Kelly på “Sudden death overtime”-plattan från 1990. Om det stämmer att punken är död eller inte, är ett ständigt debattämne. Men det gäller inte skatepunken åtminstone, det kan vi konstatera ganska omgående. Lundakvintetten Atlas Losing Grip imponerade enormt häromåret med ep:n ”Watching the horizon”, och fullängdaren ”State of unrest” är precis lika bra. Skillnaden är att här finns tretton mästerliga låtar, snarare än bara fem.

Och vilka låtar, sedan. ”Bitter blood”, ”All in a days work”, ”Unrest” och min favorit, ”Different hearts, different minds”, är några exempel. Kort sagt är det en sjukligt välskriven platta som tveklöst slår resterande av maj månads skivsläpp på fingrarna. Men med den fantastiske vokalisten Rodrigo Alfaro (tidigare i Satanic Surfers) i spetsen – hade någon väntat sig något annat?

fredag 27 maj 2011

Fredagspropaganda

Bara så att ni vet - ordet remix är inte samma sak som massaker.

Åtminstone om man utgår från "Cut up"-versionen av Bring Me The Horizons förra alster, "Suicide season". Originalskivan är förstås svinbra (det kan jag erkänna först nu, när "There is a hell believe me I've seen it, there is a heaven let's keep it a secret" gjort att jag kunnat smälta bandet i allmänhet och förra skivan i synnerhet). På pappret är en skiva bestående av dubstepversioner av vart och vartenda spår inte så där överdrivet spännande.

Men - det fungerar. Det ska ni ha klart för er. Det funkar ruskigt bra, rentav. Om det överträffar den ordinarie versionen? Nja. Nej. Men för den delen kan det vara fin underhållning ändå.

Bäst är förmodligen KC Blitz upphackning av "Chelsea smile".

Således - lägg vantarna på den treskiviga versionen av "Cut up". Paketet utgörs av "Suicide season", "Suicide season: cut up" och en bonus-dvd med livematerial. Fint som snus och en prima investering.

Sedan vill jag också säga följande - om senaste Foo Fighters-plattan, "Wasting light" inte finns i din skivsamling, kan ditt liv aldrig bli komplett. Den kommer garanterat att kampera med Adept, Chemical Vocation, Thursday, Funeral Party, Social Distortion och You Ate My Dog om titeln som 2011s bästa platta.

Ytterligare en rekommendation/befallning? Surfa in på Spotify och lyssna igenom en ep vid namn "The bigger picture; hope", signerad Hagforskvintetten Aim For The Sunrise. Få matchar deras förmåga att klämma ur sig rent sjukligt välkomponerade metalcorestycken.

Sveriges svar på Bring Me The Horizon? Kanske.

Att Aim For The Sunrise når samma framgångar som Sheffieldpågarna vore åtminstone inte alls oförtjänt. Synd bara att ep:n inte finns i fysiskt format. För fan, jag vill ha den i skivsamlingen mellan Aggregate och Alice In Chains!

tisdag 24 maj 2011

Världens största sellout

Är det Dead By April? Eller In Flames? Kanske Dregen? Rod Stewart? Volbeat?

Nej. Inte alls.

Det är George Lucas.

Ja, jag vet - det är till att slå in vidöppna dörrar att gnälla på de tre nyare "Star wars"-filmerna. Men det kan aldrig göras för mycket. Så är det bara.

Låt mig dock börja med att säga att jag faktiskt gillar den som kom 1999 och bar titeln "Episod I: Det mörka hotet". Att Liam Neeson - världens bästa skådespelare tillsammans med Kevin Spacey - har en ledande roll borgar förstås för att den inte kan bli helt värdelös. Maken till en mer irriterande karaktär än Jar Jar Binks får man förvisso letar efter, men ändå. Tar man filmen för vad den är - en reko komedi - så fungerar den faktiskt.

Då är det värre med "Episod II: Klonerna anfaller" och "Episod III: Mörkrets hämnd".

Där kan vi tala om sellout.

Först - filmerna består till typ nittio procent av datorgjorda effekter. Det är sjukt sellout. Originalen såg bättre ut, och gjordes med hjälp av masker, papier maché och övrig analog rekvisita. Antagligen är personal som kirrar sådant billigare än sådana som är haj på avancerade effektprogram. För att citera allas vår favorit - Angry Video Game Nerd:

"What were they thinking?"

Sedan - vilket stolpskott gav rollen som Anakin Skywalker och Darth Vader till det ännu mer omfattande stolpskottet Hayden Christiansen? Jesus Kristus, vilken värdelös skådis. Sätter hundra spänn på att ökända sopor som Jean Claude Van Damme och Dolph Lundgren hade gjort bättre ifrån sig. Herregud, till och med Elizabeth Höglund hade varit mer trovärdig.

Med det sagt vill jag ändå vidhålla att film två och tre sitter på en viss potential. En potential som George Lucas effektivt undviker, tyvärr. Med färre tramsscener där Padmé Amidala och Anakin Skywalker uttrycker sin kärlek till varandra (vi fattar, de är förälskade - finns inget behov av att gnugga in det på det viset), en vettig skådespelare i rollen som Anakin och inte så förbenat mycket datortrams hade filmerna kunnat bli något.

Men - nej.

Jag väljer att citera Angry Video Game Nerd igen.

"That's a shit piece of fuck".

Det är ändå inte de filmerna jag huvudsakligen vill gnälla på med det här inlägget. Nej. Det är dvd-utgåvan av "Jedins återkomst", som släpptes 2004.

Att vissa detaljer ändrats sedan originalfilmen må vara hänt. Att de lägger in en sekvens i slutet där Luke Skywalker kramar om Wedge Antilles för att fira Imperiets undergång är okej. Likaså att de adderat ett klipp i början av filmen - när Jabbas crew är på väg till Sarlacc-gropen för att avrätta Han Solo, Luke och Chewbacca - där man får se en Bantha-hjord vandra. Sådant gör inte filmen sämre på något vis.

Men i det absoluta slutet har de valt att urinera ner hela "Star wars"-sagan totalt. Totalt, I tell you. Totalt!

Du vet när Obi-Wan Kenobi, Yoda och Anakin Skywalker återvänder som spökgestalter och ser stolta ut över att Imperiet besegras? Det är - egentligen - en fin scen. Kanske den finaste av alla, i hela "Star wars"-filmserien.

Eller, det var den finaste scenen.

För George Lucas - det förrädiska selloutsvinet - har nämligen klippt ut Sebastian Shaw (som spelar Anakin Skywalker i "Jedins återkomst") och ersatt honom med Hayden Christiansen. Vad. I. Hela. Helvetet. Handlar det om?

Är det trovärdigt att Christiansen skulle kunna axla rollen som Anakin - om än bara i några sekunder - som tvååring? Nej.

Dessutom - Obi-Wan och Yoda återvänder i spökgestalt i den skepnad de var när de dog. Åldrade, grånade, skrynkliga. Anakin ska ju se likadan ut. Men nej, kraften tillåter honom att bli trettio år yngre som spöke.

Ord kan inte beskriva mitt hat för detta. Återigen, jag vill citera... ja, ni vet vem.

"It's worse than a piece of shit - it's a whole shit".

George Lucas - din jävla sellout.

fredag 20 maj 2011

Väggarna som faller ner

Kära vänner, vi har samlats här idag för att... nej. Det där blev fel. Vågade inledningar kan vara häftiga. Inte i mitt fall.

De säger att jorden går under imorgon. Oroväckande. Därför hade det varit en pigg idé att... bli svinigt råfull, kanske? Jo, det hade varit en lysande idé, rentav. Men, nej. Mitt halvhjärtade försök att hitta festsammanhang gav inget resultat. Dessutom ringde jobbet för en timme sedan (jo, faktiskt - klockan sju en fredagskväll. Hängivet företag) och ville att jag ska komma in och jobba imorgon. Jag sa ja. Samtliga förhoppningar alkoholiserad kväll fick därmed skjutas undan.

"When your walls come down", skrålar Kiss i skrivande stund. Kanske.

Jo, alltså. Jag traskade in i en Ica-affär för några timmar sedan. Man tror inte på det, men det är ingen orimlighet att gå ut därifrån en stund senare med några fina tillägg till skivsamlingen.

Jag lyckades, i alla fall.

Valde att utöka Kiss-samlingen med "Dressed to kill" och "Crazy nights", köpa min första riktiga skiva med The Ark ("Prayer for the weekend") samt att lägga kosing på Anna Ternheims andra och svagaste - fortfarande snorbra dock - platta, "Separation road".

En skiva för femtionio spänn. Två för nittionio. Klart jag kan köpa fyra. I synnerhet då jag inte behöver lägga pinsamma summor på sprit ikväll. Inget ont som inte för något gott med sig. Eller var det tvärtom?

Och i skrivande stund spinner alltså "Crazy nights" i skivspelaren. Titelspåret - plus ett extra "Crazy" - är en av de bästa låtarna Kiss någonsin har gjort. Så är det faktiskt. I övrigt finner jag plattans allra mest njutbara stunder vara de pinsammaste. De som är åttiotalsfluffigast. De med flest hockeysyntar. Som "Reason to live", "Turn on the night" och "I'll fight like hell to hold you".

Minns när sminkabonnenterna intog Malmö Stadion förra sommaren. Folk kan säga vad de vill om hur o-rock'n'roll Kiss är numera. Ett ondskefullt storföretag eller inte - gubbarna kan ta mig tusan fortfarande rocka. Åtminstone den där söndagskvällen. Fan, vad bra det var.

Kom tillbaka!

onsdag 18 maj 2011

Nallebjörnar, "Apornas planet"-statister och Per Morberg

Vilket som är Sveriges bästa liveband kan diskuteras om och om och om igen. Jag brukar ofta vurma för Royal Republic och Adept. Bullet får vara med på ett hörn ibland.

Men vi får inte glömma bort att inkludera Amon Amarth i diskussionen. Bäst och bäst, det vet jag inte. De är åtminstone det allra jämnaste livebandet vi har i vårt avlånga land.

Må så vara att färska "Surtur rising" är klart svagare än sina två föregångare - det är likväl en ny definition på stabilitet, och kvintettens tungmelodiska dödsmetall sviker aldrig. Aldrig!

Nu är de ute på Europa-turné för att promota släppet. Det tog dem igår kväll till Stora Vega i Köpenhamn, tillsammans med Black Dahlia Murder och Evocation.

Förvisso är det lite synd att vi européer inte får samma dubbelset som vikingarna gav jänkarna häromsistens. Alltså att de inleder med att spela hela nya plattan, för att sedan övergå till ett "vanligt" set. För det hade varit obeskrivligt kul att få se.

Strunt samma. Låt oss ta det från början.

Veteranerna i Evocation går på scen punktligt och bra, klockan åtta, och sparkar igång en något blek tagning av "Sweet obsession", öppningsspåret på senaste släppet ("Apocalyptic"). Men det tar sig. Den följs upp av två låtar från 2008s "Dead calm chaos" (en platta du inte under några omständigheter får missa) och nu lossnar det. I synnerhet är det coolt att få höra "Angels of torment". Det där riffet - egentligen är det så korkat, fult och pinsamt simpelt. Men stockholmarna får det att inte bara fungera, utan rentav framstå som det tuffaste riffet i världshistorien. Nästan.

Sångaren Thomas Josefsson påminner om Per Morberg, i synnerhet sett till frisyren. Men jag tvivlar på att tv-kocken kan låta så genuint ondskefull som Josefsson. Den sistnämnde sliter hund konstant under spelningen, och gör sitt bästa för att värma upp Vega (som för övrigt är oväntat välfyllt, för att vara en förbandsspelning) och han lyckas ganska bra. Ett klart imponerande sjulåtarsgig.

Setlistan såg ut så här:

Sweet obsession
Silence sleep
Angels of torment
Psychosis warfare
Feed the fire
Tomorrow has no sunrise
Apocalyptic

Minuspoäng för att min favorit - "Blindead" - inte ingår i setet.

Härnäst går Black Dahlia Murder upp på scen och börjar soundchecka. Gitarristen river ner stora applåder när han kontrollerar sin mikrofon genom att säga "Christiania forever". Sedan drar de hastigt och lustigt igång "Everything went black" innan någon är beredd. Pausmusiken är fortfarande igång, takljusen är tända.

De har bråttom att komma igång, helt enkelt. De är peppade. De vill röja.

Och nog lyckas de. Att flera i publiken är på plats just för deras skull är tydligt. Extasen hos många är påtaglig.

Själv är jag lite mer svårflörtad. Inte för att jag ogillar bandet, men det är ganska tydligt att de tillhör death/metalcores division två. Utan att hitta några konkreta faktorer att anmärka på - utöver bristen på variation - lockar det aldrig fram några glädjetårar, någon gåshud eller något noterbart känsloläge överhuvudtaget.

Men de är coola. De ser ut som ett gäng statister från "Apornas planet", allihop. Sångaren Trevor Strnad skäms inte en sekund över sin väl tilltagna kroppshydda och sina så kallade manboobs, utan sliter av sig tröjan och röjer precis som vanligt.

Det är svårt att ogilla, men ännu svårare att rådigga.

Annat är det med Amon Amarths frontfigur, Johan Hegg. Må så vara att han är stor, skäggig, långhårig och kan vid en första anblick se ganska ond ut. Men egentligen är han bara en stor snäll nallebjörn med en ändlös charm. Han ler oftare än han grimaserar. I mellansnacket handlar det snarare om kärlek än hat. Det kontrasterar en smula till Amon Amarths musik, men ändå inte.

I alla fall.

Att de öppnar med "War of the gods" är väntat - Amon Amarth tillhör den skara band som alltid öppnar med första låten på senaste skivan. Och nog är det en grym showstarter. Desto mer oväntat är att vi tidigt i setet får höra "With Oden on our side" och "Masters of war".

Jag kan glädjande nog konstatera att bandet turnén i ära valt ut en relativt överraskande setlist. Att slippa höra uttjatade och (faktiskt) ganska överskattade bitar som "Fate of norns" och "Cry of the black birds" är ganska skönt. Desto mer gläds jag åt bidragen från förra plattan, "Twilight of the thunder god". Titelspåret i all ära - skivans höjdpunkt är "Live for the kill", som tack och lov ingår i setet. Och "Varyags of Miklagaard" får inte glömmas. Inte heller den självskrivna livefavoriten "Guardians of Asgaard".

Låtarna från "Surtur rising" lyckas dessutom imponera mer i den levande kostymen. Hårdingen "Destroyer of the universe", förstås, men också de episka bitarna "Doom over dead man" och "Slaves of fear".

Det medley som är det sista vi får höra innan det är dags för extranummer är å sin sida obekvämt förvirrande. På pappret hatar jag det. "Victorious march" och "Death in fire" må vara en smula uttjatade, men tillhör å andra sidan de livefavoriter som alltid är engagerande. Att snoppa av dem och kasta in de i ett annat sammanhang ställer jag mig tveksam till.

Och "Gods of war arise"? Den har jag alltid, alltid, alltid velat höra live. Aldrig har jag blivit bönhörd. När vi nu får den i en nedkortad version, inklämd mellan två andra låtar, är jag inte fullt tillfredsställd.

Men - det fungerar. Det låter sjukt. Jävla. Bra. Faktiskt. Det märks att det är något bandet själva gillar att göra, och de är än mer på tå under dessa minuter. På så vis måste jag godkänna medley:t.

Jag vet inte om det är den bästa Amon Amarth-spelningen jag sett. Men den är inte sämre, i alla fall. Av logistiska skäl spöar den förbandsgiggen åt Dimmu Borgir och Slayer. Jag tror rentav att det nu är bättre än senast de var på KB i Malmö. Men bara stundvis kan den överträffa den där magiska torsdagskvällen tidigt under 2007, när jag såg Tumbavikingarna för första gången (också på KB).

Hur det än är med den saken, så konstaterar jag att Amon Amarth är bandet du aldrig kan se för många gånger.

Setlista? Oh yes.

War of the gods
With Oden on our side
Destroyer of the universe
Masters of war
Live for the kill
Guardians of Asgaard
Doom over dead man
Slaves of fear
God, his son and holy whore
Varyags of Miklagaard
For victory or death
Victorious march / Gods of war arise / Death in fire

Twilight of the thunder god
Runes to my memory
The pursuit of vikings

lördag 14 maj 2011

Om kvällens musikutbud

Lars Winnerbäck - Kom
Kom igen, vem älskar inte Lars Winnerbäck? "Kom" är hans fjärde studioalster, där låtskrivaresset bjuder oss på fantastiska bitar som "Kom ihåg mig", "Du får mig" och framför allt den helt ljuvliga "Hugger i sten".

Chemical Vocation - Write this moment
Uddevalla-kvintetten Chemical Vocation är inte bara världens trevligaste snubbar - de är också sanslöst begåvade låtskrivare. Färska släppet "Write this moment" är det kanske bästa som släppts i musikväg år 2011. Var man än tar vägen, kommer låtar som "A case of the mondays", "Speeding heartbeats" och "Someday" alltid att hemsöka ens hjärnbalk.

Pendulum - Immersion
Det i London baserade Australiska drum'n'bass-bandet Pendulum är sextetten som visar att ett gäng metalsnubbar kan prestera sjukt hörvärd elektronisk musik. Bland det mest fascinerande som går att se på en scen. Missa inte!

Aaron Watson - Angels & outlaws
Från Amarillo, Texas, kommer en av country-världens just nu bästa låtskrivare. Aarons låtar är svängiga, catchiga och försedda med välskriven, berättande lyrik. Ha dina dansskor i beredskap.

Band Of Heathens - Band Of Heathens
Musik handlar om inget annat än musik. Austin, Texas-kvintetten Band Of Heathens är samspelta som får och kombinerar americana, country, blues, funk och soul i en sällsynt välkomponerad kompott.

(Texterna ovan är skrivna på ett infoblad som jag placerar vid cd-växlaren inför kvällens släktkalas. Om musiken inte går hem ikväll, är det något allvarligt fel på världen.)

fredag 13 maj 2011

Inför helgångesten

Det var det märkligaste. Såg att ett inlägg jag författade igår om briljansen hos The Band Of Heathens och deras Malmöspelning i onsdags har försvunnit. Och att den uppdaterade "Bäst just nu"-listan inte längre var uppdaterad. Nåja. Det är den nu, i alla fall. Och angående bandet av hedningar, så kan ni läsa ett längre konstaterande här.

Så är det alltså helg. Nej, någon dekadens blir det inte för min del. Ni som väntar er fylletweets kommer vänta förgäves ikväll. Är nämligen pank som en kyrkråtta. Det är illa. Har inte ens råd med en ny snuspuck eller ett ciggpaket. Räknar att jag har ungefär en halv dosa av det förstnämnda och sex pinnar av det sistnämnda. Och det ska räcka till nästa gång jag inkasserar kosing. När det blir? Ingen aning. Jag hatar mitt liv just nu.

Tur då att det finns faktorer som gör det hela så mycket lättare. Exempelvis det helt fantastiska Västeråsbandet Shallow Sense. Rekommenderar att du lyssnar på deras senaste ep "It's a lie that time can heal" på Spotify. Eller att du knackar dig in på deras hemsida och laddar ner den. Oavsett vilket - du måste höra't. I synnerhet om du gillar Hurts, M83, sentida Kent, Radiohead och en massa annan kvalitet. Äh, vad fan. Även om dina mesta musikaliska ytterligheter stavas Napalm Death och Wormrot måste du lyssna på kvartetten. Säger du nej till bandets läckra elektronikpop är du faktiskt dum.

Nu då? Vet inte. Ska nog lyssna på Shallow Sense hela kvällen. Kanske hinner jag slänga in Svante Thuressons nya platta i spelaren också. Jag lär inte lämna huset, i alla fall. På en fredag. Ja, det suger.

Och imorgon är det lördag. "Istället för musik: förvirring" får i det här fallet parafraseras till "Istället för fest: släktfest". Jo. Släkt och dylikt kommer hit för att fira undertecknads tjugoårsdag. Nästan två veckor senare. Det ska nog gå bra. Om inte annat för att jag tänker låta cd-växlaren mata oss med Adept, Chemical Vocation, Aaron Watson och Band Of Heathens. Det ska nog gå bra.

Det ska nog gå bra, ska ni se.

torsdag 12 maj 2011

Om bandet som består av hedningar

Hej, kära vänner. Idag vill jag bara ha sagt vilket fantastiskt band The Band Of Heathens är. Och vilken otrolig spelning de gjorde på Babel igår. I stark konkurrens av Sick Of It All på The Rock i Köpenhamn och Slim Cessna's Auto Club på Babel kan det vara det bästa jag sett i år.

Utan tvekan.

Ett längre, ganska intetsägande raljerande om spelningen finns att läsa här.

Och setlistan såg ut så här:

Wilson and Otis
Look at Miss Ohio
Jenny was a keeper
Free again
What's this world
The hanging tree
Ain't no more cane
Gris gris satchel
Talking out loud
Shine a light
Medicine man
Enough
I ain't running

Jackson station
Gravity

Ingen "Don't call on me". Ingen "This I know". Ingen "Hurricane". Ingen "Hey rider". Ingen "L.A. county blues". Ingen "Heart on my sleeve". Ingen "Nine steps down". I vanliga fall skulle jag bli ganska tvär över att nästan alla mina favoriter slopades ur setet. Men istället är jag i sjuk extas över hur bra spelningen var. Det säger en hel del om bandets förträfflighet.

måndag 9 maj 2011

Januari, februari, mars, april. Topp tjugo.

Jag tycker det är dags. Jag älskar listor. Och nu när 2011s första tredjedel har passerat (hjälp, vad tiden går fort) känns det alltså sjukt angeläget att lista de tjugo bästa plattorna som hunnit dyka upp i butik, av de cirka åttio-nittio jag hunnit höra.

(Notera förresten, jag hörde I Am Hungers platta redan i februari, och då hette det att den skulle släppas i april. Därför knep den en välförtjänt plats i listan jag gjorde för den månadens skivskörd. Nu är släppet uppskjutet, och därför kan den tyvärr inte kvala in här, enligt regelverket. Den är sjukt värd det, dock.)

"Bästa inkörsport" är i det här fallet inte alltid detsamma som min favoritlåt på skivan. Snarare den låt som kan vara mest lämpad att väcka initialt intresse med.

Vi börjar nedifrån.

20. Same Old Story - A great disgrace
En Karlskoga-kvartett som debuterar med en halvtimmeslång, sjukt träffsäker skatepunkplatta. Jag kan inte sitta och påstå att det är något unikt som görs, men är låtarna bra nog spelar sådant mindre roll. Och därför förtjänar den här plattan att uppmärksammas.
Bästa inkörsport: "Study your bible belt"

19. Dropkick Murphys - Going out in style
Nej, färska plattan från allas vårt favoritband att häva öl till överträffar inte storverk som "The warrior's code" och "The meanest of times". Men med perfekta hoppa-och-studsa-nummer som "Hang 'em high", "Deeds not words" och den av Bruce Springsteen gästade "Peg o'my heart" är det svårt att vara missnöjd.
Bästa inkörsport: "Deeds not words"

18. Sparzanza - Folie a cinq
Karlstadrockarna tar i från tårna på platta nummer sex och prickar in den första fullträffen i diskografin. Det här är egentligen inte mycket mer än grym jävla hårdrock, men ingen vid sina sinnens fulla bruk begär mer än så när det kniper.
Bästa inkörsport: "Mr. Fish"

17. Bloodiest - Descent
En mix av Swans-mörker, Neurosis-riffande, sjuttiotalssång, Ennio Morricone-harmonier, Nick Cave And The Bad Seeds-atmosfär och en cowboy som rider mot solnedgången. Om det fungerar? Dum fråga. Bloodiests sound är bland det mest spännande jag hört sedan jag minns inte när.
Bästa inkörsport: "Slave rule"

16. Haunted - Unseen
Ja, jo, visst. "Unseen" är väldigt annorlunda tidigare plattor från detta hållet. Men det låter ändå ofelbart Haunted om varenda ton. Oavsett om det lånas av Alice In Chains ("All ends well") eller Dark Tranquillity (titelspåret) sätter Dolving med kompani sitt lättigenkännliga sigill över allting. Det krävs sina män för att lyckas med det.
Bästa inkörsport: "No ghost"

15. Jackson Taylor And The Sinners - Let the bad times roll
Jag ska inte ljuga. "Dark days", från 2007, är den kanske bästa countryplatta jag hört. Två år gamla "Aces'n'eights" kom inte i närheten av dess briljans. Det gör inte "Let the bad times roll" heller, men vi är åtminstone bra mycket närmre. Smuts, sprit och lösaktiga damer - Jackson Taylor, gott folk.
Bästa inkörsport: "Boys in the band"

14. Bullet - Highway pirates
När jag intervjuade Hampus Klang (gitarr) tittade han på mig som om jag vore en utomjording när jag påstod att "Highway pirates" var deras hårdaste platta hittills. Han menade att de inte reflekterar över hur det låter, utan bara kör på. Men det är den hårdaste Bullet-plattan än så länge. Och minst lika bra som de två föregångarna.
Bästa inkörsport: "Citylights"

13. You Ate My Dog - Like torches
"Ostig emobriljans", skrev jag i en hastig nerklottring när jag premiärlyssnade på "Like torches". Och, visst. Ostigt kanske det är. Emo likaså. Men också briljant. "Still lost" är en hit utan dess like. Du Åt Min Hund spelar på pappret ganska harmlös pop/rock/core, men de gör det med en egensinnig nerv och en sylvass låtskrivarpenna. Gillar du snedluggar har du ingen ursäkt för att missa detta.
Bästa inkörsport: "Still lost"

12. Foo Fighters - Wasting light
Hårdare, rakare, smutsigare. Dave Grohl bannlyste allt vad akustiska gitarrer heter under inspelningen och anammade åldrade metoder för att fästa verket på band. Ett lyckat recept, minst sagt. Det här kan vara deras bästa platta hittills - sjutton år in i karriären.
Bästa inkörsport: "Miss the misery"

11. Get Up Kids - There are rules
Via den fantastiska spelningen på West Coast Riot i somras var det här en av januari-plattorna jag var allra mest peppad på. Och med ett tyngre sound än tidigare, dekorerat med än mer elektronik än förr, gör kvintetten en exemplarisk comeback. Fast det är fusk att återanvända (fantastiska) "Keith case" från ep:n "Simple science".
Bästa inkörsport: "Pararelevant"

10. Band Of Heathens - Top hat crown and the clapmaster's son
Låt gå för att jag saknar den renodlade countryådran från den självbetitlade debuten. Och låt gå för att jag, på pappret, inte har mycket till övers för utvecklingen åt ett mer sydstatsfunkigt håll. Men, tusan, med låtar som "Enough", "Should have known" och framför allt den helt ljuvliga "Hurricane" går det inte att annat än falla för Texas-kvintetten. Kommer bli kalas på Babel i Malmö i övermorgon.
Bästa inkörsport: "Should have known"

9. Social Distortion - Hard times and nursery rhymes
Folk gnäller på att Mike Ness inte är lika mycket punk som förr. Men, allvarlig talat - var det verkligen någon som väntade sig det på förhand? Social Distortion fungerar minst lika bra som Bruce Springsteen-rock och låtmaterialet är - oavsett genrestämpel - obetalbart. Inte minst den Ulf Lundell-minnande balladen "Writing on the wall".
Bästa inkörsport: "Writing on the wall"

8. Slim Cessna's Auto Club - Unentitled
Malmöspelningen i veckan var något i hästväg. "Unentitled" är också något i hästväg. Slim Cessna, Jay Munly och deras manskap är det tuffaste bandet som finns att hämta inom altcountry, och även ett lysande bevis på att gränsen mellan genialitet och galenskap inte är suddig - den existerar inte.
Bästa inkörsport: "Thy will be done"

7. Primordial - Redemption at the puritan's hand
Du kan aldrig påstå att ett band har känsla, epik och storslagenhet i sin musik innan du lyssnat in dig nog på Primordial. Innan dess har du ingen referenspunkt för dessa begrepp. Irländarna tillhör den klick band som blir bättre för varje platta. "Redemption at the puritan's hand" är hårdare, argare än sist. En känslostorm deluxe.
Bästa inkörsport: "Lain with the wolf"

6. Funeral Party - The golden age of knowhere
Tänk Mars Volta möter Bee Gees. Eller ett Death From Above 1979 med stake. Eller - helt enkelt - en fruktansvärt egenartad mix av punk, indierock och disco. Där har du en fingervisning om hur Funeral Party låter. Här finns utrymme både för fest och för stillsam eftertänksamhet. Årets bästa debutant.
Bästa inkörsport: "New York City moves to the sound of L.A."

5. Thursday - No devolución
Hur följer man upp ett mästerverk som "Common existence"? Genom att ta ut svängarna. Göra något annorlunda. Promenera framåt. Där lyckas Thursday något vansinnigt bra. "No devolución" är en platta som kräver tid, möda och arbete för att ta till sig. Jag tror inte jag nått ända fram än. Bli därför inte förvånad om jag utnämner den till årets bästa skiva när det står december i kalendern.
Bästa inkörsport: "No answers"

4. Times Of Grace - The hymn of a broken man
Killswitch Engage är skräp. Faktiskt. Om då dess huvudman Adam Dutkiewicz och dess forne sångare Jesse Leach sammanstrålar borde det inte kunna bli något annan än likadant skräp. Eller? Fel. När jag först hörde skivan hade jag inte en aning om vem som stod bakom. Tur det. Mina skygglappar kan vara onådiga ibland. Men den här emotionella urladdningen bör alla falla för. Så är det.
Bästa inkörsport: "Live in love"

3. Architects - The here and now
Mer rensång och elektronik. Inslag av akustiska gitarrer och indierock. Fansen har rasat en hel del över "The here and now" och velat ha mer "Hollow crown"-rens. Men de är dumma i huvudet. Det här är progression i dess rätta bemärkelse. Core-genren har blivit för liten för Architects.
Bästa inkörsport: "Day in/day out"

2. Chemical Vocation - Write this moment
Behöver jag tjata mer om denna? Har redan fört en enveten Twitter-kampanj om det här verket och omnämnt den tokmånga gånger här. Det innebär emellertid bara en sak - den förtjänar det. Gillar du melodier så älskar du detta. Jag gör det.
Bästa inkörsport: "Speeding heartbeats"

1. Adept - Death dealers
Sjukt otippat. Eller inte. Jag har funderat mycket över om den här toppar "Another year of disaster". Och jag kommit fram till att - nej, det gör den inte. Den är precis lika bra. Fast på ett helt annat sätt. Där debuten skrek ut alla negativa känslor som fanns i lyssnaren och agerade tröst, är det nya verkets uppgift snarare att peppa en till att ge livet på nöten och känna sig stark. Den lyckas. Onekligen. Adept får en att må bra. Det är värt hur mycket som helst.
Bästa inkörsport: "The lost boys"

söndag 8 maj 2011

The working man

Inte för att jag skulle kalla mig för en hårt arbetande man, precis. Nej, knappast. Men för den delen kan man vara sjukt upptagen ändå.

Helt omotiverat tänker jag guida er genom min helg.

Fredag, 19:33: lämnar hemmet för att möta upp en kamrat samt inhandla cigaretter och groggvirke. 20:23: Häller upp kvällens första grogg och påbörjar förkröket till tonerna av Broder Daniel, Anna Ternheim, Promise Divine, Chemical Vocation, Iron Maiden, Kings of Leon, Wilmer X och en massa annan bra musik. 22:55: Vi beger oss mot busshållplatsen för att ta oss in till Malmö och festa vidare. 23:58: Vi äntrar KB. 23:59 fram till 04:15: Tömmer KB på barresurser, skämmer ut mig på dansgolvet, firar min födelsedag och är groteskt alkoholpåverkad. Det är inte vackert. 04:45: Den sedvanliga fyllekebaben intas. Jag orkar inte äta hela. Det är hemskt. 05:10: Börjar ragla mot tåget. 05:30: Sätter mig på tåget. 06:20: Twittrar "Jag älskar Chemical Vocation" och somnar. Med Chemical Vocation i lurarna.

Lördag, 11:58: Vaknar, bakfull som ett svin, förbannar mig själv för att jag ännu en gång lyckats somna med iPoden igång. Bestämmer mig för att återgå till sömns. 13:54: Gör ett hedervärt försök att stiga upp. Jag... lyckas! Försöker äta frukost. Tittar på Johan Glans-klipp på Youtube. Mår skit. 17:45: Sätter mig på bussen för att ta mig till stället där jag egentligen - med tanke på kvällen innan - aldrig borde våga visa mig igen. 18:15: Äntrar KB. 18:50: Bäddat För Trubbel inleder punkkvällen. Ingen överdrivet upphetsande spelning. 19:25: Tysta Mari imponerar desto mer, trots vansinnigt mycket gitarrstrul i första låten. 20:00: Night Fever. Danskar. Ganska metal. De röjer bra. Men är sjukt enformiga. Och sångaren är enerverande. Nej tack. 20:50: Hårda Tider öser på bra och visar var Crime City Hardcore-skåpet ska stå. 21:50: Regulations gör kvällens sämsta spelning. Visst Neurosis-riffande är bra, men i övrigt är det mest tunn, tråkig skabbpunk. Gäsp. 22:37: Sista Sekunden blåser bort min bakfylla med hjälp av kanonlåtar som "Jag är aldrig nöjd", "Skyll inte på oss", "Sailor Jerry skinhead" och - framför allt - "Åldras med stil". 23:38: Jag fryser häcken av mig på busshållplatsen. 00:22: Hemma. Igen. Undrar om det är lönt att gå och lägga sig. Vill helst upphöra att existera.

Söndag, 05:30: I och med att väckarklockan ringer försvinner all min livslust. 06:47: På jobb. Undrar varför jag skrev upp mig för att jobba en söndag. 10:03: Skriver en statusuppdatering på Facebook som består av orden "Skjut mig". 12:17: Kneget bjuder på kebabtallrik. Mycket, mycket mumsigt. 12:45: Återgår till den zombiemode som gjort att jag lyckats överleva dagen hittills. 14:45: Sliter in i det sista. 15:00: Avslutar jobbdagen. Jag klarade det! 15:45: Manglar Promise Divines senaste ep. 16:02: Drar in hela deras diskografi i Winamp och tänker att jag minsann ska sussa en stund. Det går så där. På grund av rastlöshet eller Promise Divines briljans? Sistnämnda, tror jag.

Nu: Inväntar turen till Malmö Arena. Ikväll ska Rush stå för underhållningen. Tre och en halv timme arenaprog. Det kan bli fantastiskt. Det kan bli plågsamt. Det enda jag vet är att jag i fredags massakrerade mig själv till den grad att jag lagligen borde få lov att gå i ide.

Vi övergår till gissningar:

18:45: Sätter mig i bilen med min dunderfantastiska, brända Rush-blandning i spelaren. 19:30: Kanadickerna drar igång "The spirit of radio". 23:00: Efter höjdpunkter som "Workin' them angels", "Far cry", "Stick it out" och "Closer to the heart" vänder vi mot utgången. 23:30: Jag drar en lättnadens suck. Ligger i sängen och konstaterar - jag överlevde helgen!

Det blir så ibland.

Oh well. Imorgon ska jag intervjua självaste Promise Divine-sångaren, Andreas Hellsén. Det kommer bli grymt. Nästa vecka är inte lika späckad som den här har varit. Herregud, har bara en konsert att springa på under nästkommande sjuveckorsperiod. The Band of Heathens på Babel. Men de kommer säkert att regera. Det tror jag säkert.

Cheers!

torsdag 5 maj 2011

Pepp för Sista Sekundens releaseparty - ytterligare citat från intervjun

Kära vänner. Imorgon sätter det dundercoola Malmöbandet Sista Sekunden ihop en punkfest på KB i Malmö. De har bjudit med sig Bäddat För Trubbel, Tysta Mari, Night Fever, Hårda Tider och Regulations. Som upplagt för en minnesvärd helkväll, med andra ord.

Det är singeln "Svartvit" - ingår i entrépriset - som ska firas, kvällen i ära.

Du har kanske läst intervjun med basisten Tommy Tift i det senaste numret av Close-Up Magazine. Då kan jag tala om för dig att herr Tift sa väldigt mycket mer intressanta grejer under det drygt två timmar långa samtalet, men som av utrymmesskäl inte kvalade in till tidningsversionen.

Därför - för att peppa för morgondagen tänker jag här och nu bjussa på ytterligare läsning. Direkt hämtad från intervjun. Oredigerat, talspråkligt.

(Ha i åtanke att snacket ägde rum innan "Svartvit" hade fästs på band).

Om varför det är grymt att komponera hardcore:

– Att skriva hardcorelåtar går ganska snabbt, så det behöver inte vara så jävla konstigt.
Det får bli som det blir?
– Det får ju bli bra, annars stannar man upp och gör en ny låt. Det ska bli en känsla av spontanitet, och känslan ska vara viktigare än paketet. Man kanske inte får in all musik som man tycker musikaliskt är det mest intressanta. Vill jag skriva en låt som känns mest relevant musikaliskt, då kanske inte en treackords hardcorelåt är den mest typiska låten. Men vill jag skriva en låt som gestaltar en känsla, då är det kanske en hardcorelåt som är bäst. Och den ska inte vara så jävla överarbetad. Det viktigaste är att den har känslan vi har som vision.

Om det svenska samhället idag:

– Vi har inte suttit och diskuterat ihop oss till en politisk ideologi som band. Vi tycker att det är en väldigt konstig utveckling i Sverige idag som man inte riktigt kan förstå.
Typ ett visst partis intåg i riksdagen?
– Ja. Vi hade redan skrivit skivan ("Åldras med stil" förf. anm.) då, men det är sinnessjukt. Det är väldigt mycket grejer som händer. Saker och ting som man trodde var fast rotade i systemet. Jag kommer från en liten bruksort där alla är socialdemokrater. Där var det en sådan självklarhet att man var en arbetare och solidariserade med arbetarna, men det finns inga sådana begrepp länge. Man kan gå på soc, gå på en arbetsmarknadsåtgärd och rösta på moderaterna. För mig är det väldigt konstigt. ”Åldras med stil” reflekterar väldigt mycket kring det. Vad är det vi ska göra i Sverige? Ska alla ha egna bloggar? Moderaterna och regeringen snackade om att ge oss tvåhundrafemtiotusen nya jobb, men vad är det för jobb?
Diskplockare?
– Diskplockare och städa åt gamla rika politiker eller företagsledare. Det känns som att det blir mer av ett klassamhälle än vad det var innan. Har man ingen tradition där man uppmuntras att studera, så ska man inte behöva göra det heller. Då ska man sänka ambitionerna och lära sig att bli yrkesmänniskor istället. Typ laga bilar och så där. Akademisk kunskap ska tydligen vara förunnat de som är inne i den svängen. Jag tycker det är sjukt. Jag tycker samhället är konstigt.

Om att spela i svenska småhålor:

Är det roligare att spela i de små orterna än i storstäder?
– Det beror sig nog på vad det är. Men det är inte tråkigare i alla fall. Det är något annat, liksom. Något som jag tycker att om man är intresserad av att spela så borde man få uppleva det. För det är jävligt fett. Speciellt när man kommer igång och man märker när man kommer tillbaks till något ställe och det är ännu mer folk.
– Också, det behöver inte vara ställen som är små som Blomstermåla, utan det kan vara städer också. Som ett ställe som Växjö, till exempel. Jag känner inte till att det är så mycket punkspelningar i Växjö, det känns som att punkspelningar är få städer förunnat. När vi spelade där första gången var det kanske tio pers som hade betalat för att se oss där. Men gången efter var det hundratjugo. Jag tror att man ska våga åka till ställen som inte har någon kredd, och man ska våga komma tillbaks dit. Då kommer man ha fler roliga upplevelser än om man bara står och hoppas på att bli tillfrågad att spela på Debaser eller något sådant där. Folk glömmer bort hur viktigt det är att spela mycket och ofta. Gör man få spelningar så blir varje enskild spelning så jäkla viktig. En spelning blir aldrig så bra att den täcker alla behov och uttryck man vill få ur sig på varje spelning. Då tror jag man tappar inspiration också. Jag tycker folk ska åka och spela utanför städer.
Är det Sista Sekundens framgångsrecept?
– Ja, det tror jag. Det var så vi började, med att åka och spela överallt. Vi gjorde en tiodagars Sverigeturné då, och jag hade aldrig hört talas om att ett svenskt hardcoreband hade gjort en turné i Sverige sedan Refused gjorde det. Och det gick jättebra. Nu är väl visionen att vi i år ska försöka göra så mycket turnéer som möjligt i Sverige och det ska bli jäkligt kul. Vi tar det lugnt nu i vår, vi ska göra den här spelningen på KB och kanske några festivaler i sommar. Men sedan blir det Sverige. Gärna en massiv turné. Vi hade en dröm om att göra som Ebba Grön och göra trettio dagar i Sverige. Det hade varit jäkligt kul att se om det går att göra.
Är det genomförbart?
– Jag vet inte. Det är värt att försöka.
Kommer det i så fall att bli trettio spelningar på trettio dagar?
– Det skulle vara det bästa, om det gick. Vi har gjort sådana turnéer som är trettio dagar innan, men inte bara i Sverige. Men varför inte? Det finns ju fler än trettio städer i Sverige.

Om huruvida hardcorekalasen kommer bli en årlig tradition eller inte:

– Det är förhoppningen. Det är jävligt kul att man kan göra sådana spelningar. Det som är riktigt coolt är att det är på ett ställe som – det här blir gubbigt, alltså – om jag hade ett barn som var tretton år gammalt, så hade jag lätt kunnat skicka mitt barn till KB för att kolla på den här spelningen. Men ofta är punkspelningar i klimat där man inte får komma in om man är under tjugo. Det har blivit så. Men det är väl en ökande medelålder på folk som lyssnar på och spelar hardcore. Det var det som var visionen när vi hade förra releasefesten på KB, att alla som ville skulle kunna komma dit. Att alla skulle våga komma dit utan att känna sig exkluderade.

Om att punk är musik för alla:

– Jag tycker inte att punk är något som säger ”det här är mitt, håll dig borta från det”. För mig är punk ett alternativ som jag hoppas så många som möjligt kan få bli en del av och ta till sig. Om inte jag hade börjat lyssna på punk hade jag suttit kvar i Blomstermåla och inte gjort ett skit. Det är väl så det är. Så jag hoppas verkligen det kan bli en årlig tradition och något som blir uppskattat och att det inte bara kommer folk som lyssnar på hardcore, utan att det även kommer folk som tänker ”vad är det här för typ av evenemang?”. Att folk blir nyfikna och kollar upp vad det är för någonting.

Om musik och politik (fortsättning på förra citatet):

Även om de röstar på moderaterna?
– Då kan de väl komma dit och så får de väl se. Förhoppningsvis lyckas man med musiken så att man gör några slags poänger som inte alla tänker på. Jag tror att om man läser Sista Sekundens texter och tar till sig Sista Sekunden kommer man inte kunna rösta på moderaterna. Fast i och för sig, man kanske inte bryr sig om musik på det sättet längre. Jag gör det. Jag skulle aldrig kunna rösta på moderaterna bara för att det skulle kännas som att jag skulle svika Thåströms förtroende. För mig har politik och musik alltid varit så pass tätt förknippat. Men folk kanske tänker annorlunda nuförtiden. Jag tycker alla ska kolla in vad punk handlar om, och det här är ett bra tillfälle att kolla in det. Det visar en bra sida av punken. Förhoppningsvis, det går ju inte att spå. Men förra året var det jäkligt lyckat.

Om arrangemanget på årets hardcorekalas:

– Vi bestämmer allting som händer under kvällen. Dj:s och allt. Vi försöker vara väldigt delaktiga i hela processen. Vi för diskussion om hur vi tycker att vakterna ska hantera och agera under kvällen.
Får ni lov att lägga er i det?
– Det var vi tvungna att göra efter förra året. Vakterna betedde sig som svin. En viktig förutsättning för att vi ska kunna göra det här var att vakterna får tänka om.
De brukar vara rätt så otrevliga på KB.
– Verkligen. Men det måste man väl vara som vakt. Men det var väldigt konstigt, de började slänga ut folk och så där.
För att de moshade?
– Både och, tror jag. Jag har en polare som stod och drack en öl, och så tog han en glasflaska och hällde i öl i sitt glas. Då blev han utslängd. Av den anledningen. Och han hade åkt från Göteborg för att se oss. De bara tog honom och slängde ut honom. De verkade vara ganska sura eller någonting. Jag vet inte vad de höll på med.
De var oförberedda?
– Ja, jag tror inte alls de visste hur de skulle hantera det. Och så körde vi utan kravallstaket, vilket jag inte tror har hänt där inne att det varit så mycket folk och inget kravallstaket. Så jag tror att de var jävligt rädda för att det skulle hända någonting. Men det gör det inte. Det kanske ser ut som att det händer någonting, men hardcorespelningar och punkspelningar är så. Det händer aldrig någonting.
Det ser våldsamt ut, men är det inte?
– Nä, precis. Jag tror att man får ta en diskussion med dem helt enkelt. Och det har gjorts nu. Jag hoppas att det ska gå bättre i år.

Om vad som måste ske i den svenska musikscenen:

– Släpp de jävla tangentborden, släpp pennorna, boka en spelning och åk ut och spela istället. Blondinbella och alla de här sitter med sina bloggar, det spelar ingen roll i slutändan. För musiken spelar det ingen roll vad någon tycker om en skiva, det som spelar roll är känslan folk får när det spelas live. Det är den musiken jag har älskar i hela mitt liv.
Känslan är viktigare än att det är perfekt?
– Visst, absolut, att det ger en någonting. För står man bara och tänker att ”Det hade kunnat vara så mycket bättre på det här och det här och det här, och nu har jag fyra nya punkter på min fredag tjugotredje april-blogg”, då har man fel inställning till musik överhuvudtaget. Perfektionism har inte med saken att göra. Det är upplevelsen och känslan. Jag har spelat med ett band i Västervik som heter Pisspunk. Gitarrerna stämde knappt ihop, men det var skitfett för att de var så jävla peppade och hade ändå en känsla för refränger.

Om musiklyssnande:

– Man kan inte bara lyssna på distade gitarrer. Eller det kanske man borde.
Det finns ju de som gör det.
– Ja, det finns de som avskyr allt som inte är perfekt spelade snabba gitarrgrejer. Perfekt sjunget också, och en massa taktbyten. Spelar man gitarr så kommer man någon gång att snöa in på det så mycket att man läser på något gitarrforum. Där kan man läsa att människor skriver att BB King inte kan spela gitarr, för att han har sura toner. Det ska vara så perfekt, Yngwie Malmsteen-perfekt. Det är en så annorlunda inställning till musik. Jag tycker ofta att det är i tveksamheterna – om nu bända en ton kan klassas som en tveksamhet – som själen finns i. Det är det jag gillar med musik. Punk är lite så. Tveksamheten. Är det bara ett jävla oväsen eller den bästa musiken jag hört? Det är så spännande att det finns och existerar. Alla kan spela det.

Om Tomas Ledin:

– Men du som gillar Dylan, jag ska spela upp en grej för dig. Det här kommer du tycka är sjukt kul. Jag menar att Ledin är Sveriges bästa man att vara inspirerad av Dylan.
Försök inte, det är Ulf Lundell.
– Nja, i vissa perioder. Men lyssna på det här.
(Tommy spelar upp låten "Too many days" från Tomas Ledins första platta, "Restless mind" (1972).
– Jag tror han var sjutton bast när han släppte skivan.
Innan han hade hunnit bli dålig.
– Ja, haha. Jag är ett stort fan av underdogs. När Tomas Ledin släppte sina mest smaklösa produktioner, så var han uträknad. ”Sommaren är kort” och alla de här. Han och en kille gick in… tror de blev förpassade till midsommar eller något och så fick de låna en studio av ett skivbolag, för ingen trodde på honom. Och då släppte han den här skivan med alla de här låtarna. De som alla avskyr.
Eller tycker om på något sätt?
– Jag tror att alla säger att de avskyr det, men ändå på något sätt älskar de det. Om jag under knivhot blev tvungen att säga om jag gillar eller hatar Ledin, hade jag sagt att jag gillar honom. Bara för att han är underdog och för att han släppte den där skivan och för att han är syndikalist. Vänster, liksom. Det finns fler sådana, Peter LeMarc, han är helt uträknad. Sedan vill jag säga Niklas Strömstedt också, men han är för jävla dålig. Men han har ändå någon slags känsla, för han säger att han är vänster.
Kompromissa och säg GES.
– Nja, där är Orup med.


onsdag 4 maj 2011

Irritation, irritation och irritation, plus en gnutta ljus någonstans

Mot alla odds överlevde jag gårdagens åldersnoja, existenskris och livsångest. För i helvete, jag är halvvägs till fyrtio, och den här halvan passerar ännu fortare än den förra! Hjälp!

Men inget ont som inte för något gott med sig. Premiär på Systembolaget, till exempel. Första notan där för min del gick på femhundraåttiofyra kronor. Värt.

Kvällen skulle ju sedan bjuda på cool underhållning i form av heltokiga Slim Cessna's Auto Clubs första spelning på svensk mark. Den skulle äga rum på Babel i Malmö.

Så jag traskar dit och är på plats strax efter insläpp. Säger till i kassan att jag står på listan. Tjejen kollar igenom listan och säger sedan "näääeee....". Inget ovanligt. Så jag berättar att Slim Cessna själv skrivit upp mig (vilken han lovade i ett mejl att han skulle göra), men det struntar hon i. Så jag får pröjsa för entrén.

Förvisso, hundratjugo spänn är inte hela världen. Egentligen skiter jag i det. Men det finns en princip inblandad. Min tanke är att recensera spelningen, det var därför jag skulle ta mig in på gästlistan. Går inte det att lösa, så är min motlösning enkel - ingen recension. (Alltså ingen recension på Muzic.se, att skriva om det här på bloggen räknas inte och är i vilket fall som helst inte värt att skrivas upp på listan för).

Låter jag grinig och bortskämd? Det gör jag säkert. Att som skribent snuvas på sin gästlisteplats är dock ungefär som om en rörmokare blir av med sin rörtång. Han blir alltså totalt arbetsförhindrad. Ha det i åtanke.

I alla fall. Förband för kvällen är ett gäng skåningar som kallar sig Southern Hostiles och spelar någonting mittemellan altcountry och rockabilly. Och för all del, vissa låtar är väldigt bra. I synnerhet de som drar sig mest åt det förstnämnda hållet. Såsom det alltid blir när en ståbas är involverad i musik vars genrebenämning slutar på -billy, är det ganska enahanda. Hade de strukit en eller två låtar hade jag säkert kunnat behålla min entusiasm lite längre.

Pluspoäng för en cool cover på The Damneds "New rose".

Ett coolare band inom altcountry än Slim Cessna's Auto Club går inte att finna. Vi har sex personer på scen. Vi har en snubbe som sitter längst ut till vänster framför en keyboard och en slidegitarr, klädd i en urtvättad gammal träningsoverall, som inte är mycket att orda om. Men vi har en skäggig, svettig snubbe med halvlångt hår som spelar ståbas och körsjunger med stor passion i "This is how we do things in the country".

Vi har en gitarrist som spelar på en dubbelhalsad gitarr prydd av en stor bild på Jesus. Vi har en trummis som inte kan vara längre än hundrafemtio center lång och som ser ut ungefär som en lycklig femåring som lyckats smyga in bakom ett trumset och hamrar för allt vad han är värd. Otroligt coolt.

Inte att förglömma, frontduon i Autoklubben. Slim Cessna själv är lång och reslig, och tillbringar en hel del tid med att sjunga ute i publikhavet, lika väl som uppe på scen. Han viftar med händerna, dansar som en tok och sjunger lungorna ur halsen. En överväldigande scenfigur.

Och då är han ändå inte lika tuff som bandets andra sångare, Jay Munly (eller Munly Munly som han ofta kallas). Han är en direkt läskig karaktär. I ansiktet ser han bokstavlig talat ut exakt som en dödskalle. Och han slår på en minst sagt teatralisk show när han sjunger. Slingrar sig runt Slim likt en orm vid flera tillfällen. Traskar ut i publiken och skrämmer slag på flera publikmedlemmar. Mig inkluderad. Obeskrivligt cool snubbe.

På skiva låter bandet som lite halvkomisk gothic-altcountry med inslag av zigenarmusik. På scen rockas det verkligen. Rundgång - från en banjo! Har ni varit med om det förr?

Allra häftigast är när "Jesus is in my body - my body has let me down" nalkas. Munly och Slim gör en smärre teater av det hela, och tar på sig de roller som krävs för att gestalta texten. Sanslöst briljant. Samma sak sker i "Cranston".

Sista låten i det ordinarie är en tokigt toppad och peppad "That fierce cow is common sense in a country dress", sedan återvänder bandet för att leverera "The unballed ballad of the new folksinger" och den givna avslutningen med "He, Roger Williams". I sistnämnda har Slim och Munly övat in en dans att avrunda med. Det är så tufft, så tufft, så tufft.

Avslutande konstatering - näst Sick Of It All i Köpenhamn är det här det bästa jag sett på en scen i år.

Setlista? Nej, någon sådan skrev jag inte ner. Har inte sådan järnkoll på samtliga Slim Cessna's Auto Club-plattor att jag kunnat ro det i hamn. Men de spelade i alla fall följande låtar:

"Hold my head" (tredje låten). "Cranston" (fjärde låten). "This is how we do things in the country". "Jesus is in my body - my body has let me down" (näst sista låten i det ordinarie setet). "That fierce cow is common sense in a country dress" (sista låten i det ordinarie setet). "The unballed ballad of the new folksinger" (första extranumret). "He, Roger Williams" (allra sista låten). "All about the bullfrog in 3 verses". "Children of the lord". "Red pirate of the prairie". "No doubt about it". "A smashing indictment of character".

måndag 2 maj 2011

Hybris - en Record Collectior med mig själv

Ja, jag vet. Sjukt mycket hybris att tro att någon skulle ha glädje av något sådant.

Men - MFF förlorade mot Göteborg nyss. Jag har slut på snus. Dagen i ära är jag numera halvvägs till fyrtio. Jag har svårt att behålla någon form av livsglädje i detta ögonblick. Därför får detta bli min födelsedagspresent åt mig själv. Jag har alltid velat svara på frågorna i Record Collector (ett helt fantastiskt inslag i Close-Up Magazine, om någon missat det).

Sebastian Zweiniger, skribent hos Close-Up, Muzic och Slavestate, vilket är ditt tidigaste musikminne?
Inte säker, men jag har i alla fall avlägsna minnen av att farsan satte igång "The final countdown" när jag var grabb. Annars var min första favoritartist Nordman. Jag kommer ihåg när han släppte plattan "Här och nu". Den kom 1997, och då var jag sex bast. Han signerade skivor på Skivlagret i Malmö, och mina föräldrar tog med mig dit. Jag har kvar skivan, där står "Till Sebastian, Håkan". Nordman heter ju Håkan Hemlin egentligen. Dundercoolt då, dundercoolt nu.

Hur upptäckte du metal och hårdrock?
Den första hårdrocken jag gillade var AC/DC-låten "Satellite blues" och "Out of the silent planet" av Iron Maiden. Jag brukade kolla på Voxpop varje dag när jag var nio-tio år gammal, och videorna till de här två låtarna gick ganska ofta. Jag föll direkt. Minns att jag fick någon skiva i julklapp det året - 2000 - och att farsan berättade att han letat efter "Brave new world", men inte hittat den. Hade jag fått den då hade jag säkert blivit hårdrockare redan då, men nu fördröjdes det istället till när SVT visade Hårdrocksnatten 2004. Det var främst dokumentären "Hårdrockens historia" och Motörhead-spelningen på Brixton Academy som övertygade mig. Sedan fick jag Motörheads "Ace of spades" och en Deep Purple-samling av mina föräldrar. Då var jag fast. Senare samma höst såg jag min första riktiga konsert, Motörhead på Baltiska Hallen i Malmö. Sedan dess har det aldrig funnits någon återvändo.

De fem mest betydelsefulla skivorna?
Beatlessamlingen "1" betydde allt för mig när jag fick den i tioårspresent. Den räddade mig från skräpmusiken jag lyssnade på innan dess - den hiphop och r'n'b som MTV serverade - och gick varm bokstavlig talat varje dag i flera månader. "Ace of spades" av Motörhead fick mig att inse allt som är vackert med hårdrock. Samma sak med "Rock in Rio" av Iron Maiden. Har nog aldrig älskat någon musik mer än vad jag älskade Iron Maiden under sommaren mellan sjuan och åttan.

Thursdays "Common existence" är till dags dato den enda skiva jag har tilldelat full pott i en skivrecension. Det var tidigt under 2009, och Thursday var förmodligen det band jag lyssnade på allra mest under året. Och ett kul år var det, jag fyllde arton då. Den gjorde mitt sommarkneg som tidningsutdelare väldigt mycket mer uthärdligt, i alla fall. Adepts debut "Another year of disaster" har hjälpt mig i många stunder då jag mått skit. Det är värt något.

De fem bästa plattorna någonsin?
Enkelt, jag säger alltid samma sak när någon frågar mig om detta. "Overkill" av Motörhead, "Reign in blood" av Slayer, "Cosmo's factory" av Creedence Clearwater Revival, "Highway 61 revisited" av Bob Dylan och "With teeth" av Nine Inch Nails.

Motiveringar? Motörhead är världens bästa band och "Overkill" är deras bästa platta. "Reign in blood" är en halvtimmes angenäm stryk. "Cosmo's factory" innehåller dels några av de catchigaste låtar som skrivit och dels några av de vackraste gitarrkonsterna någonsin. Lyssna exempelvis på det psykedeliska mellanpartiet i "Ramble tamble". Bob Dylan är min gud - har ett porträtt av honom förevigat på högerarmen - och "Highway 61 revisited" har en sjukt berättigad klassikerstatus. "With teeth" innehåller Nine Inch Nails allra bästa låtar, och är tveklöst Trent Reznors karriärtopp.

De fem snyggaste skivomslagen?
"Reign in blood" är en klassiker på detta område. Tuff bild som går att titta på i en evighet. Annars föredrar jag enkla, avskalade - stilrena, om du så vill - omslag. Som den första Motörhead-plattan. Snaggletooth ensam mot en svart bakgrund - klockrent! "Ghosts I-IV" har en obeskrivligt fin paketering med vackra naturbilder. Bob Dylans "Desire" pryds av den coolaste bilden någonsin på den coolaste mannen någonsin. "Floodland" av Sisters of Mercy är sjukt mörk. Bilden på Andrew Eldritch - på sin tid var han den snyggaste mannen i världen - passar in perfekt.

Hur många skivor äger du?
Inte så värst många. Strax över femhundra cd-skivor och tio-femton vinylplattor. Jag skyller på att jag vuxit upp i en generation där det anses korkat att betala för sin musik. Men jag kämpar emot.

Vad föredrar du - cd, vinyl eller mp3?
Vinyl må vara coolt, men går bort direkt då jag inte äger någon spelare. Cd-skivor har jag sysslat med sjukt mycket och sådana köper jag så ofta jag har råd. Tyvärr har det blivit att jag nästan enbart lyssnar på mp3 nuförtiden. I och med att promoplattor nästan alltid är digitala numera, så distanseras man mer och mer från den fysiska varianten. Det är ganska synd.

Har du någon skiva du skäms över?
Kanske. Jag äger en Jamiroquai-platta ("Synkronized"), men eftersom jag fick den av min kusin och inte köpte den själv så är det egentligen inte att skämmas för. Har bara lyssnat på den en gång.

Senaste skivan du köpte?
"Santos", av det fantastiskt underskattade och överlag fantastiska bandet Promise Divine. Köpte den för en femtiolapp i samband med deras Lundaspelning häromsistens. Väl spenderade pengar!

Största besvikelsen?
När jag köper senaste skivan av något band jag gillar brukar jag alltid initialt hävda att det är den bästa plattan de har gjort sedan då eller då. Det brukar ta minst ett år innan jag inser om det faktiskt stämmer eller inte. Med det sagt väljer jag senaste Kent-plattan, "En plats i solen". Den var något av en antiklimax efter "Röd", som jag håller som deras allra starkaste platta. Därmed inte sagt att det är en dålig skiva, absolut inte.

Den mest underskattade skivan någonsin?
Utan någon som helst tvekan - "St. Anger". Produktionen är inte så usel som många påstår och låtmaterial växlar mellan bra och suveränt. Dessutom förmedlar de en sjukt brutal, primal aggression och frustration med plattan, som de aldrig gjort tidigare. Jag håller den som deras fjärde bästa platta. Bäst är de tre första, sämst är "...And justice for all".

Vad ska spelas på din begravning?
Jag har tre låtar på önskelistan - först "Damage case" av Motörhead eftersom det är den bästa låten av världens bästa band. Sedan "Heart of mine" av Bob Dylan, eftersom den är så vacker. Sist ska "The great destroyer" av Nine Inch Nails liras. Den börjar som en halvrivig indielåt, som kan gå an hos de flesta, innan den exploderar i hejdlöst brutal electronica. Det får bli mitt sista långfinger till livet, levererat från andra sidan!

söndag 1 maj 2011

April månads skivskörd

Ny månad, ni vet vad det innebär. Genomgång av förra månadens tio starkaste skivsläpp.

Snabb reflektion - april rår inte på mars beträffande kvalitetssläpp. Faktum är att det finns skivor i nedanstående lista inte gjort sig förtjänta av ett högre betyg än sex av tio när jag omskrivit dessa i Close-Ups Soundcheck.

Men sex av tio är ju absolut inget dåligt betyg. Inte så överdrivet imponerande heller, dock.

Det ska tilläggas att de tre översta skivorna i listan är fruktansvärt bra och hade garanterat tilldelats nio pinnar om jag fått betygsätta dem enligt en tiogradig skala.

Nog med fördröjningar, här kommer listan.

Uppdatering: en viss modifiering av listan är gjord. Primordial glömdes initialt bort (märkligt nog) och har nu intagit sin rättmätiga placering.

10. Letlive - Fake history
Disco-posthardcore, kan det vara något? Absolut, om det är Letlive som står för det. "Fake history" har en enorm akilleshäl i att den pågår i en hel timme, trots att materialet inte håller så länge. Men innan man tröttnar är det i alla fall en cool platta. Döda lite fler älsklingar nästa gång, så hamnar ni högre upp i listan.

9. Winds of Plague - Against the world
Förra plattan - "The great stone war" - var starkare, men för den delen bjuder "Against the world" ändå på cool underhållning. Winds of Plague gör raka motsatsen gentemot vad svenska The Bjorn - som innehar listplatsen här nedan - pysslar med. Jänkarna har nämligen inga låtar värda att nämnas. Men deras sound är så ofattbart tufft att jag kapitulerar ändå. Dimmu Borgir-deathcore med inslag av streethardcore. Så borde soundtracket till nästa "Transformers"-film låta.

8. The Bjorn - 2011
Band som vägrar inrätta sig i något led har min eviga respekt. The Bjorn - ofattbart coolt namn, förresten - må på ytan föra tankarna åt ytterligare ett gäng Mustasch-kopior, men ger man "2011" en ärlig chans inser man att bandet faktiskt är ett unikum i dagens hårdrocksvärld, då de prioriterar ett starkt låtmaterial framför att hamna i rätt genre, i alla lägen. Vilken lättnad att det åtminstone finns ett band som förstår vilken hälsosam inställning till musik det är.

7. Wolf - Legions of bastards
Sveriges finaste beskyddare av NWOBHM-arvet gör inget omvälvande på sin sjätte platta, men det finns inte en vettig själ i hela världen som begär det heller. Mycket att orda om är det egentligen inte heller, mer än att det är schysst heavy metal som är värd din tid. Läs gärna om hur det lät när jag snackade med Niklas Stålvind (sång, gitarr) häromsistens, det finns här och här.

6. I Am Hunger - Odium
Med ett sound som både luktar gammelhardcore i stil med Black Flag och innehåller svindlande mycket nytänkande är det omöjligt för I Am Hunger att misslyckas med sin debut "Odium". De klassificerar sig själva som alternativ metal, och om du placerar ett core efter den sistnämnda termen, så håller jag med. Med rätt mediaexponering kan I Am Hunger bli nästa Refused.

5. Vomitory - Opus mortis VIII
Forshagakvartetten Vomitory tillhör den skara band inom death metal-genren som aldrig tabbar sig. Nej, de begriper att mangel ska vara just mangel. Om det inte är totalkross - då ska det kastas. Dessutom förstår de att det knappast är fel att infoga partier där sväng och groove sätter tonen. "Opus mortis VIII" är en studie i våld du inte bör missa.

4. Primordial - Redemption at the puritan's hand
Förra plattan, "To the nameless dead", var en storslagen, dunderepisk historia som hyllade fallna hjältar från förr. Nysläppet "Redemption at the puritan's hand" är inte mindre storslagen och dunderepisk, men adderar en stor dos ilska och frustration till kompotten. Nu handlar det mer om en ilsken krigsförklaring mot de som bär skulden för förfädernas död. Med Alan Nemtheanga i fronten - en mer uttrycksfull sångare får man leta länge, länge efter - är Primordial bättre än någonsin. Och med tanke på deras tidigare storverk är det i sig en bedrift som heter duga.

3. Foo Fighters - Wasting light
Sägnen säger att det på Dave Grohls order inte fick finnas en akustisk gitarr i hela studiobyggnaden när "Wasting light" skulle fästas på band. Således - den kanske hårdaste plattan i Foo Fighters karriär. Och, även om jag gillar deras akustiska sida också, den kanske allra bästa också. Det är onödigt att nämna enskilda låtar, då jag älskar varenda sekund av plattan. Gosse, vad jag längtar till den tjugoförste juni, då de tar en tur till Köpenhamn tillsammans med The Gaslight Anthem.

2. Thursday - No devolución
Förra plattan, två år gamla "Common existence", är än så länge den enda skiva som jag tilldelat full pott i en skivrecension. Upp i den klassen kommer "No devolución" aldrig. Men Thursday är ett av få band som aldrig någonsin levererar sämre än helt onaturligt, sjukligt jävla bra. Nya given visar upp deras mer experimentella sida och Geoff Ricklys fantastiska förmåga som både sångare och lyricist garanterar totaldominans även denna gång. Ditt liv är inte komplett förrän du utsatt dig själv för Thursday.

1. Chemical Vocation - Write this moment
Nej, varken du eller jag är förvånad över att Chemical Vocation kniper den översta platsen. Skatepunkdrivet från debuten "A misfit in progress" är i stort sett helt borta och har ersatts av stilig arenarock. Hybris? Nej. Knappast. Det hade lätt kunnat bli så, om inte kvintetten besuttit den helt omänskliga låtskrivarförmåga de faktiskt har. Försök säga nej till den obeskrivligt hittiga inledningen "Speeding heartbeats", om du kan. Jag utmanar dig. För jag vet att du kommer kapitulera direkt. Annars är det något fel på dig. Vill du ha en utförligare beskrivning av plattan? Läs min recension. Sedan köper du "Write this moment". Omedelbart!